Riksteatern

Brinnande aktuellt om häxprocessen

Dela

Nu åker Häxor – När drevet går ut på Riksteaterturné. En berättelse om trolldomsprocessen på 1600-talet med kopplingar till dagens näthat, jakten på syndabockar och vårt behov av att passa in i flocken.

Fotograf: Lia Jacobi
Fotograf: Lia Jacobi

Häxor - När drevet går undersöker häxprocessernas uppkomst, vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom dem. Ett revolutionärt folklustspel som utspelar sig i byn Torsåker där 71 människor halshöggs och brändes på bål under en enda dag år 1675. Den största massavrättningen i Sverige under fredstid. Föreställningen är skriven av Therese Söderberg och för regin står Maria Löfgren.

- Föreställningen tar sin början i 1600-talet och de händelser som ledde fram till att vi brände över 300 människor, de flesta av dem kvinnor, fram till dagens häxjakter. Vilka var de bakomliggande mekanismerna, och hur fungerar drevmantaliteten idag? säger Therese Söderberg, manusförfattare.

Häxor - När drevet går är en berättelse om dåtid, men även om vår samtid. Vad finns det för likheter mellan dåtidens häxprocesser och det näthat som riktas mot kvinnor idag? I föreställningen kartläggs de mekanismer som orsakar masshysteri, folkmord och näthat.

- Vi spinner trådar mellan dåtid och nutid. Försöker väcka de gamla skeletten till liv för att förstå vår egen kusliga historia så vi vet vad vi vill göra annorlunda för framtiden. Jag har burit med mig frågan, hade jag varit en av dom som burit ved till bålet? säger Maria Löfgren, regissör.

Det blir både hemskheter och humor i denna rappa berättelse som framförs med musik, kropp och rörelse. På scen står Camilla Ericsson, Anja Rajic, Malin Halland och Inga Onn.

Föreställningen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern.

Premiär den 20 januari i Surahammar Medverkande Camilla Ericsson, Anja Rajic, Malin Halland och Inga Onn

Manus Therese Söderberg Regi Maria Löfgren Scenografi/Kostym Fridjon Rafnsson Mask Anna Olofson Koreografi Dorte Olesen Ljusdesign Patrik Bodgård Musik Fredrik Söderberg

För mer information: https://www.riksteatern.se/haxor Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/haxor-nar-drevet-gar

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Lia Jacobi
Fotograf: Lia Jacobi
Ladda ned bild
Fotograf: Lia Jacobi

Häxor
Fotograf: Lia Jacobi Häxor
Ladda ned bild
Fotograf: Lia Jacobi

Häxor
Fotograf: Lia Jacobi Häxor
Ladda ned bild
Fotograf: Lia Jacobi

Häxor
Fotograf: Lia Jacobi Häxor
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum