BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar att HD prövar uppmärksammat mål om våldtäkt mot barn

Dela
Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i ett uppmärksammat mål där hovrätten friade en man för våldtäkt mot barn av en 10-årig flicka, för att det ansågs oklart vad flickan menade med ordet snippa. Bris välkomnar beskedet.

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i ett uppmärksammat mål (Hovrätten Västra Sverige, mål B6074) där hovrätten friade en man för våldtäkt mot barn av en 10-årig flicka, för att det ansågs oklart vad flickan menade med ordet snippa. Riksåklagaren som har överklagat domen och begärt att hovrätten ska pröva målet på nytt menar att det förekommit rättegångsfel i hovrätten. Nu ska det alltså prövas om rättegångsfel har begåtts i hovrätten. Bris ser positivt på att Högsta domstolen har meddelat prövningstillstånd i målet.

Sedan januari 2020 utgör barnkonventionen svensk lag vilket innebär att domstolar ska ta hänsyn till konventionens rättigheter vid alla bedömningar som rör barn. Enligt konventionen ska barn ges rätten till en rättvis rättegång vilket dels innebär en möjlighet att få sin sak prövad, dels ges förutsättningar att faktiskt tillvarata sina rättigheter i en pågående process.

– Barn är i behov av extra stöd. De är en särskilt utsatt och sårbar grupp som generellt sett har en sämre position än vuxna i brottmålsprocessen. Det är vuxnas ansvar att se till att barn ges förutsättningar att tillvarata sin rätt i processen och därför är det här fallet särskilt intressant då det säger något om hur barn faktiskt ges förutsättningar och hur deras intressen tas omhand i brottmålsprocessen. Det ställer krav på polis och åklagare, men även på domstolen, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

När ett barn är inblandat i en brottmålsprocess ställs det krav på domstolen att särskilt värna om barnets intresse. Bris menar därför att domstolens skyldighet att utreda brottmål (materiellt processleda) rörande barn är särskilt stark.

– Bris förhoppning är att Högsta domstolen konstaterar att det har begåtts ett rättegångsfel och att målet skickas tillbaka till hovrätten. Där hoppas Bris på en noggrann bevisvärdering som tar fasta på vad barnet faktiskt berättar och menar och som inte fastnar i en bokstavstolkning, säger Magnus Jägerskog.   

FAKTA: Vad gäller prövningen?

Vad prövningen i domstolen nu särskilt tar sikte på är om hovrätten har brustit i sin skyldighet att utöva så kallad materiell processledning. Materiell processledning innebär en skyldighet för domstolen att se till att målet blir tillräckligt utrett. Det kan till exempel innebära en skyldighet för domstolen att ställa klargörande frågor till parterna eller utreda vilket eller vilka brott åklagaren menar att den åtalade har gjort sig skyldig till. Högsta domstolen ska nu titta på om hovrätten borde ha utrett om något annat brott var aktuellt utöver frågan om våldtäkt mot barn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye