Brist på anslag ger längre väntetider för spridningstillstånd
Målet är att den som söker spridningstillstånd ska få ett beslut inom fem arbetsdagar. För närvarande är väntetiden 19 arbetsdagar. - Vi möts varje dag av irritation och frustration från många av de som väntar. Till dem säger vi att vi gör vad vi kan, men vi saknar helt enkelt medel för att kunna utföra uppdraget, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef på Lantmäteriet.
Det anslag Lantmäteriet har blivit tilldelat för uppgiften räcker inte till då den tekniska utvecklingen och användningen av ”drönare” har ökat dramatiskt. Antalet ansökningar per år har gått från cirka 700 ärenden (2016) till drygt 23 000 på fem år (2021).
Anslaget för verksamheten ligger dock kvar på oförändrad nivå.
Lantmäteriet har de senaste åren lyft detta dilemma i sitt budgetunderlag till regeringen.
- Vi har inte möjlighet att omfördela mer än vad vi redan gjort eller skjuta till ytterligare resurser för att hantera alla de ansökningar om spridningstillstånd som kommer, säger Anders Sandin.
Konsekvenserna är längre handläggningstider när det gäller dessa tillståndsärenden och vi beklagar att detta drabbar kunderna men hoppas med denna information kunna ge en förklaring.
- Vi befarar dessutom att det finns en stor risk att många väljer att inte ansöka om spridningstillstånd. Det kan få allvarliga konsekvenser, inte bara för samhällets säkerhet utan även för medborgarnas förtroende för lagstiftningen, säger Anders Sandin avslutningsvis.
Vill du slippa ansöka om tillstånd?
Det finns flera undantag från skyldigheten att ansöka om spridningstillstånd. Du kan läsa mer här vad som gäller: https://www.lantmateriet.se/sv/webb/spridningstillstand/undantag-fran-spridningstillstand/
För mer information, kontakta:
Anders Sandin, chef för verksamhetsområde Geodata, Lantmäteriet
Tel: 026 – 63 33 73
Mobil: 072 – 50 30 073
E-post: anders.sandin@lm.se
Nyckelord
Om
Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.
Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Lantmäteriets tekniska problem är lösta13.5.2022 11:17:35 CEST | Pressmeddelande
De tekniska problem som drabbat Lantmäteriet de senaste dagarna är nu lösta. Alla system är i drift och kunder kan återigen kontakta myndigheten. Vissa störningar i mejlkonversationen kan förekomma de närmaste dagarna.
Rekordsnabb omarrondering i Stumsnäs13.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I Stumsnäs, Rättviks kommun, är nu omarronderingen avslutad. Lantmäteriet har på tre år gjort en ny fastighetsindelning, vilket är mycket snabbare än tidigare. Omarrondering görs nu i mindre områden efter ett gediget förarbete. Många markägare har fått bättre förutsättningar att bruka sin mark.
Tekniska problem hos Lantmäteriet11.5.2022 14:09:56 CEST | Pressmeddelande
Sedan tidig morgon har Lantmäteriet tekniska problem som påverkar vissa av våra e-tjänster. För närvarande går det inte heller att kontakta Kundcenter eller nå oss via e-post.
Rekordhöga inteckningsvolymer på småhusmarknaden19.4.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik visar att tillväxttakten för inteckningar i fastigheter ligger kvar på en mycket hög nivå. Under årets första kvartal har det totala inteckningsbeloppet ökat med 107 miljarder kronor eller motsvarande 1,7 procent. Procentuellt är ökningen den största sedan december 2015.
Förslag om generell stämpelskatt kan ge upp till 1 miljard i nya skatteintäkter1.4.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Genom att göra vissa fastighetsbildningsåtgärder i samband med ett fastighetsköp går det att helt slippa betala stämpelskatt – eller kraftigt reducera den. Lantmäteriet har på regeringens uppdrag utrett frågan. Förslaget är att det införs en generell stämpelskatt, något som skulle kunna ge staten ytterligare 300 miljoner - 1 miljard i skatteintäkter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum