Brist på kompetens hämmar forskning
Merparten av forskningsintensiva företag inom industrin värderar spetskompetens högt. Men de uppger också att tillgången på detta är för låg i dag i Sverige, att högskolorna har svårt för att svara upp emot denna efterfrågan. Gapet har dessutom ökat det senaste året. Det visar FoU-barometern för 2020.
FoU-barometern är ett viktigt diskussionsunderlag inom svensk forsknings- och näringspolitik. Naturvetarna anser att det är oroande att samma tendenser som framkom i förra årets studie har förstärkts i barometern 2020.
- Att tvingas konstatera att regeringen ännu inte initierat en dialog med arbetsmarknadens parter för att ta fram en kompetensstrategi är därför såväl oroande som frustrerande, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna.
Årets undersökning bekräftar återigen att brist på kompetens hämmar industrins forskning. Diskrepansen mellan hur viktigt man anser att kompetenstillgången är för lokalisering av FoU-investeringar, samt hur man rankar Sverige i samma kategori har dessutom ökat. På en femgradig skala får relevansen av kompetenstillgång 4,8 i betyg medan betyget för Sverige i samma kategori landar på 3,6.
- Att merparten av FoU-intensiva företag i Sverige ser att brist på kompetens hämmar forskningen är inte ok. De återkommande synpunkterna i studien om att högskolan har svårt att ställa om till nya områden som AI, samt inte främjar spets inom utbildning och forskning är något som måste tas på största allvar.
Undersökningen visar också att FoU-klimatet har försämrats under coronapandemin. I år svarar 69 procent att FoU-klimatet är bra eller mycket bra medan motsvarande siffra för ett år sedan var 83 procent.
- FoU samt att ställa om vårt samhälle och ekonomi inom AI och annan spetsforskning är en möjlighet att ta sig ur den ekonomiska krisen. FoU-barometern 2020 visar tydligt att regeringen måste göra mer för att främja denna utveckling.
FoU-barometern är en årlig undersökning som genomförs av IVA för att kartlägga investeringsklimatet i Sverige. Naturvetarna, som en av finansiärerna, ser barometern som en viktig indikator på forskningsklimatet i landet.
Nyckelord
Kontakter
Kristofer JervingeTf Avdelningschef Påverkan
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.sePer KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.seOm
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Fler kan jobba heltid vid distansarbete17.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utan restid kan fler yrkesarbetande föräldrar arbeta heltid i stället för deltid. Fler väljer också att jobba i stället för att sjukskriva sig eller vabba, när det är möjligt att arbeta hemifrån. Det visar de djupintervjuer som Naturvetarna gjort med medlemmar och arbetsgivare under våren.
Två miljoner personer får vänta på provsvar6.4.2022 06:20:24 CEST | Pressmeddelande
Pandemin har satt en extremt hög press på regionernas labb. Underbemanning parallellt med ökad arbetsbörda på grund av PCR-testningen gör att uppemot två miljoner personer kan ha ett uppdämt behov av diagnostiktjänster.
De tjänar mest inom Life Sciencesektorn1.3.2022 10:10:29 CET | Pressmeddelande
Lönerna för naturvetare inom Life Science höjdes med 5,5% inom privat sektor under 2021, jämfört med cirka 2,8% på arbetsmarknaden som helhet. Medellönerna inom privat sektor ligger ibland 25% högre än inom offentlig sektor. Framtidsutsikterna för sektorn är goda, med stor efterfrågan på yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, data scientists och dietister. Det visar en ny rapport från fackförbundet Naturvetarna.
Naturvetarna plockar politisk expert från (S)4.2.2022 10:40:31 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Naturvetarna fortsätter sin satsning på samhällspolitisk påverkan. I februari börjar Lydia Wefer med lång erfarenhet av politiskt utredningsarbete. Det senaste halvåret har förbundet byggt upp en nästintill helt ny påverkansorganisation.
Varannan kvinna stressad av att vara tillbaka på kontoret10.12.2021 09:05:16 CET | Pressmeddelande
46 procent av fackförbundet Naturvetarnas medlemmar känner stress över att återgå till arbetsplatsen. Mest stressade är kvinnor med hemmavarande barn. 32 procent av kvinnorna upplever att de privat tar det största ansvaret för hushållssysslor. Motsvarande siffra för män är åtta procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum