Region Örebro län

Budget för en utvecklande och fri kultur i länet

Dela

Självförverkligande, delaktighet, skaparglädje, frihet för kulturen och barns rätt till kultur. Det är några av huvudlinjerna i verksamhetsplan och budget för Region Örebro läns satsningar inom kulturområdet 2020. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat i dag den 6 februari.

Budgeten omsätter 167 miljoner kronor, varav nästan 48 miljoner kronor går till föreningsbidrag och 100 miljoner kronor till kulturinstitutionerna enligt den så kallade samverkansmodellen. Där ingår också en höjning av bidraget till Länsteatern.

Mår bra av kultur
- Vi människor mår bra av kultur, den är både nyttig och hälsofrämjande, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i nämnden. Kulturupplevelser är en fundamental del av människors självförverkligande och delaktighet i samhället.

Bildning stärker demokratin
- Bildning bidrar till att stärka och utveckla demokratin, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i nämnden. Ett levande kulturliv och folkbildning är viktigt för hela länet. Bildning är ett sätt att vaccinera sig mot snedvriden och falsk information som dessvärre sprids alltmer i olika medier.

Barns delaktighet prioriterat
- Barns delaktighet av kulturen är ett prioriterat område, säger Malin Silén (KD), ledamot i nämnden. Varje barn har rätt till kultur, oavsett levnadsvillkor, familjens inkomst eller var det bor. Vårt arbete med KulturKraft – kultur åt varenda unge syftar till att stärka barns delaktighet av kulturen.

På armlängds avstånd
Torbjörn Ahlin, Eva-Lena Jansson och Malin Silén framhåller tillsammans att skaparglädje och kultur gynnas av frihet. Politiken ska akta sig för att vara smakdomare och bestämma kulturens innehåll.
- Vi ska som politiker skapa förutsättningar för kulturen och sedan ska vi finnas på armlängds avstånd från utövandet. Utan denna tillit till utövarna förtvinar kulturen.


För mer information:
Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tel. 073 - 84 27 454
Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tel. 070 - 241 13 01
Malin Silén (KD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, tel. 076 - 337 97 79

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Torbjörn Ahlin
Torbjörn Ahlin
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Region Örebro län styr om medel för att kunna stötta små- och medelstora företag under Coronakrisen1.4.2020 12:05:00 CESTPressmeddelande

Världsekonomin har lamslagits under de senaste veckorna genom de effekter, direkta som indirekta, som Coronaviruset inneburit. Konsekvenserna har och kommer bli kännbara för länets företag, i vilken utsträckning och omfattning är i dagsläget svårt att avgöra. En del insatser har redan initierats, såsom en företagsjour samt utökade nationella resurser till Almi, men troligtvis kommer nya behov att uppkomma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum