Svensk Handel

Butiksbrotten kvar på höga nivåer – vissa län extra hårt utsatta

Dela

Handlarnas problem med stölder, hot- och våldssituationer är fortsatt omfattande. Samtidigt finns stora geografiska skillnader, störst är butikernas utsatthet i Stockholm, Kalmar och Skåne. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer som sammanställt siffror över handlarnas brottsutsatthet under 2020.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.

Coronapandemin har inte bara påverkat försäljningen i handeln, även brottsligheten har förändrats. Under pandemins inledning ökade andelen stölder och hot till rekordhöga nivåer, för att sjunka under årets sista månader.

– Under pandemins inledning ökade andelen hot- och våldssituationer i handeln markant. Minskad rörlighet i samhället påverkade även intäkterna för de kriminella, vilket skapade frustration. Med utökade restriktioner och färre besökare i butiken har många handlare upplevt att kriminaliteten minskat något, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Var tredje butik utsatt för stöld senaste veckan

När Svensk Handel sammanställer siffrorna för helåret 2020 visar statistiken att brottsligheten mot handeln ligger kvar på höga nivåer. I genomsnitt var tredje butik (32 %) utsattes för stöld den senaste veckan. Värst drabbade för stöldbrott var butiker i Stockholm, Kalmar och Uppsala.

När det kommer till utsatthet för hot eller våld från besökare eller kund är även här butikshandeln i Stockholm hårdast utsatt, följt av butiker i Södermanland och Skåne. För riket som helhet var i genomsnitt nästan var femte butik (18 %) utsatt för hot eller våld den senaste månaden.   

– Förhoppningsvis blir siffrorna en väckarklocka för rättsvårdande myndigheter på de platser där handlarnas utsatthet är störst. På vissa håll är siffrorna akuta och måste ses som ett rop på hjälp, säger Per Geijer.

”För lam attityd mot butiksbrott”

Svensk Handels Trygghetsbarometer sammanfattar även handlarnas totala brottsutsatthet i ett så kallat Säkerhetsindex som visar andelen butiker som drabbats av brott den senaste månaden. För helåret 2020 landar index på 41 procent, vilket är samma nivå som för år 2019. Motsvarande siffra för Stockholm var 55 procent.

– Tyvärr tvingas vi konstatera att brottsligheten ligger kvar på bekymmersamt höga nivåer. Riksdagens beslut om att införa tillträdesförbudet är ett steg i rätt riktning men mer kommer att behövas. Fortfarande är rättsväsendets attityd mot butiksbrotten alldeles för lam, säger Per Geijer.

Undersökningen visar också att livsmedelshandeln, elektronikbutiker och kiosker är de delbranscher i handeln som oftast utsätts för brott.

Trygghetsbarometern genomförs varje kvartal och under 2020 besvarades undersökningen av totalt 2 465 företag.

Län där butikernas utsatthet för stölder är störst

 1. Stockholms län

 2. Kalmar län

 3. Uppsala län

Län där butikernas utsatthet för hot och våld är störst

 1. Stockholms län

 2. Södermanlands län

 3. Skånes län

Län där butikernas totala utsatthet för brott är störst (Säkerhetsindex)

 1. Stockholms län

 2. Kalmar län

 3. Skånes län

 4. Södermanlands län

 5. Uppsala län

Läs Trygghetsbarometern för 2020 här.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Svensk Handel.
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum