Byggnads

Byggnads stämmer polskt byggbolag på 5 miljoner

Dela

Idag lämnar Byggnads in en stämningsansökan till arbetsdomstolen mot företaget MK Scaffolding. Företaget har systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda.

Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads
Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads

Det polska bolaget MK Scaffolding har under 2018-2019 arbetat med byggnadsställningar vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Efter Byggnads granskning har det uppdagats att företagets 80 anställda arbetat sammanlagt 7878 timmar utan vare sig lön eller övertidsersättningar.

- Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men i verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan. Tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Bolaget har varit en del av en lång underentreprenörskedja där huvudentreprenören NCC anlitat det skandalomsusade bolaget No Problems Scaffolding, ett bolag som 2018 uteslöts ur arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. No Problems Scaffolding har i sin tur anlitat tre stycken underentreprenörer varav MK Scaffoldning var ett.

- Det här är ett typexempel på hur villkor och säkerhet dribblas bort i långa kedjor av underentreprenörer. Storföretagen blundar och arbetarna längst ner får ta smällen. Jag önskar att jag kunde säga att det här var ovanligt men sanningen är att det snarare är standard ute på våra stora byggen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Vanlig dödsorsak

Fall från exempelvis byggnadsställningar är en av de vanligaste orsakerna till att människor dör på jobbet, enligt Arbetsmiljöverkets sammanställning av olycksfallen mellan 2010 och 2019.

Byggnads har tidigare granskat företag som arbetat med byggnadsställningar och kunnat avslöja stora brister i såväl säkerhet som arbetsvillkor. Under hösten 2019 gjordes över 1100 kontroller varav hela 65 procent avslöjade brister i säkerheten.

- Det vilar ett stort ansvar på huvudentreprenörerna att se till att alla som arbetar på byggarbetsplatserna har rätt villkor och säker arbetsmiljö. Jag kan konstatera att här har det ansvaret brustit fullständigt. Det behövs en rejäl upprensning av oseriösa företag i byggbranschen och där måste alla ta sitt ansvar,  säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Kontakter

Bilder

Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads
Torbjörn Hagelin avtalssekreterare Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Kampen mot fusket i fokus när byggbranschens avtalsrörelse startar om5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Krafttag mot fusk och dumpade villkor. Rätt att kunna jobba utan att riskera livet och hälsan. Ett pensionssystem som är anpassat efter verkligheten med pension från första arbetade timmen. Det är några av de krav Byggnads lagt fram till sina motparter i avtalsrörelsen. Efter att ha pausats i våras på grund av coronapandemin är det nu dags att återuppta avtalsrörelsen 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum