Byggnads

Byggnads välkomnar nationell delegation mot arbetslivskriminalitet

Dela

Arbetslivskriminaliteten i byggbranschen har det senaste decenniet blivit både mer utbredd och mer internationellt organiserad. Att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark nu bjuder in arbetsmarknadens parter till en tätare dialog är ett steg i rätt riktning.

– Det här kommer inte en dag för tidigt! Jag och Byggnads medlemmar har länge larmat om kriminella organisationer som förstör vår bransch. Att Byggnads bereds en plats i delegationen ser jag därför som en förutsättning. Men det kommer behövas krafttag under lång tid för att återupprätta ordning och reda, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggnads arbetar sedan länge för att motverka oseriösa företag. Det handlar bland annat om att kontrollera arbetsmiljö och löner samt att driva rättsprocesser. Men även om att anmäla brott till myndigheter och få politiker och företag att ta ansvar för den verklighet vi nu ser.

– Vi har sagt i över tio år att detta är en ödesfråga för den svenska byggsektorns framtid. Får vi inte bort kriminaliteten kan vi säga tack och adjö till både seriösa byggföretag och det enorma yrkeskunnande generationer av byggnadsarbetare byggt upp i Sverige. Delegationen får inte bara snacka. Det måste också bli verkstad, säger Johan Lindholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Asbest-skandal blev Årets sämsta bygge – så vill Byggnads förbättra säkerheten8.12.2021 11:28:59 CET | Pressmeddelande

Byggnads medlemstidning Byggnadsarbetaren har utsett årets sämsta bygge 2021. I år gick den tvivelaktiga utmärkelsen till ett skandalomsusat bygge i Linköping där asbest hanterades på ett direkt livsfarligt vis. Byggnads ser en oroväckande trend där säkerheten åsidosätts och asbest återigen blir ett hot mot såväl byggnadsarbetare som förbipasserandes hälsa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum