Byggnads

Byggnads varslar om strejk för installatörer

Dela
Idag varslar Byggnads om strejk på kollektivavtalet Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Strejken bryter ut den 24 maj om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess. Varslet omfattar ca 1 500 yrkesarbetare. Orsaken till varslet är motparten Installatörsföretagens ovilja att täppa till de kryphål som finns i avtalet gällande anlitande av underentreprenörer.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Precis som resten av byggbranschen har installations- och VVS-branschen stora problem med oseriösa underentreprenörer. Fuskande företag som dumpar löner och konkurrerar med lägsta pris, på bekostnad av dålig arbetsmiljö och sämre villkor.

I kollektivavtalet finns en text som ersätter Medbestämmandelagen (MBL) rörande anlitande av underentreprenörer. Skrivelsen har varit densamma i 28 år och är betydligt mer tillåtande än lagtexten. Mycket har hänt i branschen sedan dess och kryphålen som finns har gjort att många företag satt i system att bryta mot avtalet.

– Kollektivavtalet måste förändras för att kunna möta de utmaningar som finns i branschen och mota de oseriösa aktörer som vinner allt större marknadsandelar. Den osunda konkurrensen drabbar både oss som jobbar i branschen och seriösa bolag som vill göra rätt. Detta blir extra viktigt i en lågkonjunktur då risken att beställare bara tittar på lägsta pris ökar, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnads har under förhandlingarna presenterat flera olika förslag för att möta förändringarna i branschen. Bland annat ett förenklat sätt för företag att ta in underentreprenörer när så behövs, samtidigt som oseriösa aktörer stängs ute. Detta har motparten helt avvisat.

– Vi har suttit i veckor och erbjudit den ena kompromissen efter den andra, men motparten säger kategoriskt nej. Villkor dribblas bort i ett gytter av underentreprenörer som inte kollas upp ordentligt innan de anlitas. Här finns en möjlighet att undvika samma misstag som gjort att kriminella fått fotfäste i övriga byggbranschen, men arbetsgivarna verkar helt sakna sjukdomsinsikt, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Mer information

Läs varslet i sin helhet

Frågor och svar om Byggnads varsel

Lista över berörda företag

Fakta

Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl påverkar ca 30 000 yrkesarbetare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Ladda ned bild
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum