Cancerfonden

Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i region Skåne

Dela
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Region Skånes politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.
Foto: Scandinav
Foto: Scandinav

Utvecklingen på cancerområdet är både hoppfull och oroande på samma gång. 6 250 fler personer diagnostiserades med cancer i Sverige 2021 jämfört med året innan. Samtidigt fortsätter dödligheten minska. Men möjligheten för att upptäcka och överleva cancer ser olika ut både inom, och mellan, regioner.

– En del av dessa skillnader har sina naturliga förklaringar. Men vi vet också att det finns omotiverade skillnader som beror på både var i landet man bor, vilken utbildning och vilken inkomst man har. Det kan vi inte nöja oss med och här spelar våra regioner en viktig roll, säger Amanda Borg, intressepolitisk expert på Cancerfonden

Att gå på screening är ett viktigt verktyg för att upptäcka en cancer i ett tidigare skede. Men deltagandet skiljer sig mycket åt i Skåne; i till exempel Lomma kommun gick i snitt 91 procent av kvinnorna på sin mammografi, medan endast 78 procent gjorde det i Åstorp, enligt siffror från Cancerfondsrapporten 2021. Likaså är väntetiderna inom de så kallade standardiserade vårdförloppen olika  i landet, där Skåne och Blekinge har störst utmaningar, vilket DN nyligen rapporterade.   

Besöker regionen

Idag besöker Cancerfonden Skånes styrande politiker inom hälso- och sjukvårdsområdet. Syftet är att diskutera de stora skillnaderna och behovet av åtgärder, framförallt med fokus på screening.

– Att jämlikheten är en utmaning är förstås något som skånska politiker är väl medvetna om. Nu hoppas vi kunna vara en stöttande part genom samtal om de möjliga lösningar som finns inom cancerområdet i regionen idag, säger Amanda Borg.  

Kontakter

Bilder

Foto: Scandinav
Foto: Scandinav
Ladda ned bild

Om

Cancerfonden
Cancerfonden



Cancerfondens vision är att besegra cancer.

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

 

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye