Umeå kommun

Carl Sjöström och Agneta Högstadius får 2021 års Minervastipendier

Dela

Kulturnämnden har beslutat att 2021 års Minervastipendier går till Carl Sjöström och Agneta Högstadius. Stipendierna, som består av 10 000 kronor vardera, går till två personer som på olika sätt bidragit till kulturell verksamhet i Umeå och Västerbotten.

Carl Sjöström, motivering

Carl Sjöström, född 1957, är utbildad lärare i svenska och har verkat inom skolan under många år. Samtidigt med lärarjobbet har han varit amatörteaterns eldsjäl i Umeå under mycket lång tid.

Redan i slutet av 1980-talet var Carl Sjöström en drivande kraft och ledare inom amatörteatern. På den tiden var han verksam inom Grotteatern, där han bland många andra stora föreställningar satte upp William Shakespeares pjäs En midsommarnattsdröm på gamla Folkets hus 1987. Carl Sjöström var mycket aktiv och en ledande kraft i Norrlandsoperans uppsättningar av Carmen och En spelman på taket i början av 1990-talet. De bejublade föreställningarna uppfördes i gamla sporthallen i Holmsund och var ett stort samverkansprojekt med amatörer i olika åldrar från hela kommunen tillsammans med professionella sångare från Norrlandsoperan. Carl Sjöströms insatser bidrog till att amatörerna nådde nya nivåer och en ömsesidig respekt och beundran skapades mellan amatörer och professionella. Både grupperna är relevanta, likvärdiga och behövs inom teatern, anser han.

Carl Sjöström är sedan cirka 25 år tillbaka aktiv som ledare i amatörteatercirklar vid Folkuniversitet. Han har dessutom kurser i manusskrivande och improvisationsteater, han skriver dramatik och sätter upp pjäser i egen regi, efter eget manus. Sedan många år har han en egen teatergrupp, Teater CoCo, med amatörskådespelare i olika åldrar. Den senaste pjäsen Den stora människovandringen har premiär i slutet av november och sex föreställningar planeras.

Carl Sjöström har haft en både viktig och betydande roll för framförallt amatörteaterns utveckling i Umeå. Han är fortfarande, efter mer än 40 år, aktiv och engagerad inom amatörteatern. Hans betydande och under lång tid folkbildande engagemang, till stor del byggt på ideellt arbete, gör Carl Sjöström till en värdig mottagare av Minervastipendium 2021.

Agneta Högstadius, motivering

Minervastipendiet tilldelas eldsjälar som genom sitt engagemang berikar den kulturella myllan i Umeå kommun. Agneta Högstadius är en sådan eldsjäl, som i flera decennier berikat kulturlivet och kanske framförallt musiklivet i Umeå. Agneta har länge i sitt yrkesliv så väl som ideellt arbetat med musik och skapande, alltid med ett tydligt jämlikhetsfokus.

Det centrala i Agneta Högstadius engagemang är barnperspektivet och barns rätt till musik i alla dess former; ensemble, körverksamhet och instrument. Hon har varit drivande för att etablera El Sistema i stadsdelarna Ålidhem och Ersboda, vilket introducerat lågstadieelever till musik och till professionella musiker. Som producent på kulturskolan har Agneta Högstadius bland annat samordnat samspelsdagarna på Norrlandsoperan och satt ihop det stora Allspel under festivalen Umefolk med hundratals barn och unga från både El Sistema och kulturskolans ensambleverksamhet tillsammans med etablerade musiker.

I föreningslivet beskrivs Agneta som en person som brinner för musiken, en stark ideell kraft som alltid stöttar upp och hjälper till där det behövs. Hon har genom åren haft ett engagemang i flertalet föreningar, inte minst Umeå musiksällskap och Folkmusikföreningen. Där har hennes arbete bidragit till kunskap, fler speltillfällen för unga så väl som etablerade musiker, samt lett till ett starkare arrangörskap.

Genom sitt oförtröttade arbete för folkmusiken, kulturen och barns rätt, anser kulturnämnden att Agneta Högstadius ska tilldelas ett av 2021 års Minervastipendium. En mer än värdig mottagare som inspirerat och engagerat flera generationer av unga musiker.

Om Minervastipendiet

Minervastipendiet instiftades till minne av Umeås första biblioteks- och föreläsningsförening. Stipendiet delas ut av kulturnämnden till utövare eller främjare av kulturell verksamhet med anknytning till främst Västerbotten. Första gången det skedde var 1977 och varje år utses två pristagare.

Kontakt

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umea.se 

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum