Byggföretagen

Cementkrisen omöjliggör en regelrätt konjunkturbedömning för 2022

Dela

Byggföretagens nya konjunkturprognos visar att bostadsbyggandet tagit fart. Men bygg- och anläggningsbranschen har en mycket osäker tid framför sig. - Cementkrisen omöjliggör en regelrätt konjunkturbedömning för 2022, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen har tidigare beskrivit de omfattande konsekvenserna som uppstår vid en nedstängning av Cementas kalkbrytning i Slite. I sämsta möjliga scenario riskeras 175 000 jobb i bygg- och anläggningsbranschen redan i höst.

- Det är en mängd olika politiska och juridiska beslut som ska tas inom kort. Beroende på hur de faller ut kan cementkrisen få väldigt olika utfall. Att göra en prognos för 2022 är meningslöst i ett läge där akut byggstopp hotar, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Ökat bostadsbyggande under 2021

Sammantaget ökar bygginvesteringarna med cirka tre procent under 2021. Ökningen drivs av bostadsbyggandet som når 65 500 påbörjade bostäder i flerbostads- och småhus. Det är drygt 10 000 fler än under 2020.

- Bygg- och anläggningsbranschen har en avgörande roll för återstarten av Sverige efter corona-pandemin. Därför är den inhemska cementtillverkningen så viktig för jobben, ekonomin och klimatet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum