Värmdö Kommun

Circular Water Challenge nominerad till årets VA-pris

Dela

Värmdö kommuns och Kungliga Tekniska Högskolans, KTH, samarbete kring utbildning, forskning och innovation inom skärgårdsutveckling och VA-lösningar har nominerats till 2020 års VA-pris.

Samarbetet ska främja och bidra till en hållbar skärgårdsutveckling i Värmdö kommun och dess omgivning. Circular Water Challenge är en del i projektet.

- Det är väldigt glädjande att vårt arbete tillsammans med KTH än en gång uppmärksammas. Vi har redan sett hur innovativa förslag kunnat bli verklighet på öarna, bland annat genom att använda renat avloppsvatten till toalettspolning, berättar Sofia Brorsson, näringslivschef på Värmdö kommun.

Målet med samarbetet är att skapa samverkan mellan öbor, företag, forskare och myndigheter för att hitta kloka sätt att säkerställa tillgång till hållbara dricksvatten- och avloppssystem. Mer än 40 personer har engagerat sig i projektet som också syftar till att bevara och nyttja havet och de marina biologiska resurserna på ett hållbart sätt.

Om Circular Water Challenge

Projektet Circular Water Challenge är ett regionalt samarbete som syftar till att lösa problem med vattenbrist på öarna i skärgården. Ett område är att se hur vattnet går att återanvända. Sju öar har deltagit, bland annat Möja och Sandhamn. Studenter från KTH kartlade öarnas vattentillgångar, behov och infrastruktur. Öbor och öarnas företag utvecklade förslag till återanvändning varav några också blev verklighet redan under projekttiden. Finansiering av projektet sker bland annat via Region Stockholm och Nordiska Skärgårdssamarbetet.

Om priset

Branschorganisationen VA-Fakta är grundare av VA-priset. Priset ska belysa goda initiativ, som uppmärksammar statusen på landets VA-nät och öka kännedomen och kunskapen om vatten- och avloppsfrågan.

Vinnaren av VA-priset kommer att presenteras på den internationella vattendagen, den 22 mars 2020.

Läs mer om samarbetet: varmdo.se/framgangsriktsamarbetemedkth

Läs mer om VA-priset: vafakta.se/va-prisets-finalister

Läs mer om projektet på KTH:s forskningshemsida: kth.se/circular-water-challenge

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum