Miljömärkning Sverige

Cirkulärt i fokus för Svanenmärkta kläder

Dela
Svanens nya krav för kläder och andra textilier tar ett cirkulärt grepp med fokus på produktdesign, kvalitet och livslängd.

Textilindustrin är den fjärde mest klimat- och miljöskadliga sektorn, enligt EU. Behovet av att minska miljöpåverkan är stort.

– Svanen kommer nu med tuffare krav på textiltillverkare eftersom behovet av omställning för branschen är akut. Nu är det viktigt att branschen antar utmaningen och använder de verktyg som finns. Allt fler vill göra medvetna val och det bästa valet är förstås att konsumera mindre. Men också att göra rätt val när du väl måste handla, säger Ulf Eriksson, produktansvarig för kläder, textilier och läder på Miljömärkning Sverige.

Nu måste tillverkarna även mäta hur mycket mikroplast som sprids från syntetiska textilier. Detta görs med en standardiserad testmetod och värdena ska på sikt bli underlag till ett gränsvärde. Enligt Ecotextile News är Svanen först med att ställa krav när det kommer till mikroplast.

De nya kraven tillåter inte bränning eller dumpning av kläder som inte är sålda. Tillverkare ska även rapportera till Svanen vad de gör med överskottsprodukterna.

Svanenmärkta kläder och textilier innebär:

  • Tillverkade av fibrer som, med få undantag, antingen är ekologiska, återvunna eller baserade på förnybara råvaror.
  • Tygets kvalitet, inklusive krympning/töjning, färgbeständighet och hållbarhet testas.
  •  FN:s konventioner (ILO) om arbetstagares rättigheter följs.
  • Omfattande krav på samtliga kemikalier som används i textilproduktionen, bland annat väldigt tuffa krav på ämnen som är cancerframkallande, som kan skada vår fortplantningsförmåga eller arvsmassa. Flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen (PFAS etc) och antibakteriella tillsatser, inklusive nanopartiklar, är förbjudna.
  •  Effektiv användning av vatten och energi, eventuellt egen produktion av solenergi i textilproduktion (Implementering av ett minimum av BAT , bästa tillgängliga teknik).

Fakta om textilproduktion och nordisk konsumtion

  • Tillverkning av kläder och andra textilier tillhör en av världens största industrier.
  • Textilproduktionen nästan fördubblades mellan 2000 och 2015. Konsumtionen av kläder och skor förväntas öka med 63 % till 102 miljoner ton år 2030 (EU:s textilstrategi).
  • Textilsektorn är den fjärde mest klimat- och miljöpåverkande ur ett globalt livscykelperspektiv. Textil är det konsumtionsområde som har den tredje största förbrukningen av vatten och mark. Det är det femte största konsumtionsområde när det gäller användning av råvaror och utsläpp av växthusgaser (Europeiska miljöbyrån).
  •  2 500 olika kemikalierungefär används i textilproduktion. 1 150 av dem är klassade som farliga, enligt Kemikalieinspektionen (Nordiska ministerrådet).
  • I genomsnitt köper varje nordisk medborgare 13–16 kilo nya textilier om året (Nordiska ministerrådet).

Välkommen på webbinarium!  

Vi berättar om de nya kraven och hur man ansöker om Svanenlicens.  

För tillverkare:  Den 17 och 21 juni.Välj den tid som passar dig bäst och anmäl dig på länken.  

För varumärkesägare/återförsäljare: Den 15 juni.  

För kommentarer, kontakta:

Ulf Eriksson, produktansvarig Kläder, textilier och läder, Ulf.eriksson@svanen.se, 08-55 55 24 44.

Läs mer om Svanens nya krav här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Oberoende miljömärkning trumfar gröna löv18.4.2023 07:30:10 CEST | Pressmeddelande

Näthandeln har under det senaste decenniet vuxit kraftigt vilket bidragit till ökade transporter och klimatutsläpp. Nu finns det för första gången kriterier för Svanenmärkta e-handelstransporter, något som efterfrågats av branschen och av konsumenter. En ny studie visar att det är viktigt för konsumenter att kunna välja mer hållbara leveransalternativ. Men det råder förvirring kring olika ”gröna” marknadsföringsbudskap.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum