Teknikföretagen

Civil och militär forskning hör ihop

Dela
Koppla samman civil och militär forskning. Det är en av frågorna som Teknikföretagen vill lyfta i det nya näringslivsrådet med regeringen.
Klas Wåhlberg, vd, Teknikföretagen
Klas Wåhlberg, vd, Teknikföretagen

I morgon, onsdag den 29 mars, hålls det första mötet i mellan regeringen och organisationsföreträdare i ett nybildat näringslivsråd. Fokus på mötet väntas bli säkerhetsläget och en diskussion om att stärka det svenska totalförsvaret. Teknikföretagen välkomnar regeringens initiativ att bjuda in industrin till att stärka Sveriges totalförsvar för framtiden.

 – Våra medlemsföretag är redan idag en väsentlig del av Sveriges totalförsvarsförmåga och en naturlig partner när regeringen aviserar fortsatt uppbyggnad av totalförsvaret, säger Teknikföretagens vd, Klas Wåhlberg, inför mötet.

 Det säkerhetspolitiska läget och ett stundande svenskt medlemskap i Nato sätter fingret på behovet av ett nytt synsätt när det gäller forskning och innovation.

 – I det läge som råder tvinnas forskning och innovation i högre grad samman med försvarspolitiken. Detta gäller inte minst den typen av forskning som resulterar i teknologier som har dubbla användningsområden, så kallad dual use, och som alltså kan användas i både civilt och militärt syfte, säger Klas Wåhlberg.

Samtidigt ser Teknikföretagen behov av att näringslivsrådet även tar upp andra frågor som är av betydelse för svensk industri i ett försvarsperspektiv. Till exempel handelspolitiska frågor, kompetensförsörjning och svenskt investeringsklimat.

Kontakter

Bilder

Klas Wåhlberg, vd, Teknikföretagen
Klas Wåhlberg, vd, Teknikföretagen
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:06:53 CEST | Pressmeddelande

Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, TechSverige och Innovationsföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum