Civil Rights Defenders polisanmäler Paludan för hets mot folkgrupp
– Sverige har en lagstiftning som finns till för att skydda minoritetsgrupper mot hatpropaganda. Vi menar att Paludan har gått över gränsen för vad yttrandefriheten tillåter och gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Totalt fyra anmälningar lämnas idag in till polisens hatbrottsgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö, där flera av Paludans koranbränningar och demonstrationer ägt rum.
Sedan den 14 april fram till den 5 juni har Paludan bedrivit en så kallad ”valturné” i Sverige. Turnén har bland annat bestått i att bränna och skända Koranen, islams heliga skrift, framför moskéer och i områden med en jämförelsevis hög andel muslimer och personer med utländsk bakgrund. Sammanlagt har Paludan genomfört närmare 30 demonstrationer under tidsperioden. Under åtminstone 19 av dessa brändes koraner. Flera av koranbränningarna sammanföll även med den muslimska fastemånaden Ramadan.
Syftet med turnén har varit att, utifrån en rasistisk ideologi, sprida hat mot muslimer och invandrare och systematiskt provocera dessa grupper, för att på så vis utmåla dem som våldsamma, irrationella och ej tillhörande det västerländska samhället.
Vill få frågan prövad i domstol
Frågan om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp har inte prövats i svensk domstol tidigare, vilket gör att det saknas domstolspraxis. Civil Rights Defenders vill att polisanmälan mot Paludan ska leda till åtal och en domstolsprövning av frågan.
– Vår förhoppning är att domstolen tittar på det här fallet och slår fast att det har varit fråga om hets mot folkgrupp. Det kan i så fall bli vägledande för liknande händelser i framtiden och ge ett starkare skydd mot hatpropaganda som riktar sig mot minoritetsgrupper, säger John Stauffer.
Bristande skydd mot hets mot folkgrupp
Civil Rights Defenders menar att lagstiftningen om hets mot folkgrupp inte ger ett tillräckligt effektivt skydd idag. Lagstiftningen tillämpas alltför snävt av såväl Polisen och Åklagarmyndigheten som domstolarna. Det innebär att lagtexten finns på pappret, men att skyddet brister i praktiken. Myndigheterna behöver tillämpa lagstiftningen bredare och sätta händelser av hatpropaganda i en större kontext.
– Det är viktigt att myndigheterna inte ser Paludans koranbränningar och demonstrationer som isolerade händelser. De har skett med ett rasistiskt syfte, i samband med Ramadan, nära moskéer och i områden där det bor många muslimer. Dessutom har de genomförts över en längre tidsperiod på flera platser runtom i Sverige. Myndigheterna bör väga in alla dessa faktorer i bedömningen av om handlingarna utgör hets mot folkgrupp, säger John Stauffer.
Samtidigt som antalet hatbrott i Sverige ligger på en hög nivå, och ökar mot muslimer, leder endast få fall till åtal och fällande dom. Sverige har fått återkommande kritik från bland annat FN, som menar att Sverige behöver bekämpa hatbrott mer effektivt.
– Civil Rights Defenders vill att Sverige tillämpar lagstiftningen om hets mot folkgrupp på ett sätt som går i linje med internationella dokument om mänskliga rättigheter, till exempel FN:s rasdiskrimingeringskonvention – både nu och i framtiden, säger John Stauffer.
Kort om hets mot folkgrupp
Sverige har en starkt skyddad yttrandefrihet, vilket går i linje med mänskliga rättigheter. Yttrandefriheten är dock inte absolut – det finns gränser i lagstiftningen för vad en person får säga eller uttrycka. En sådan begränsning är hatbrottet hets mot folkgrupp.
Hets mot folkgrupp innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.
Läs polisanmälningarna
Klicka här för att läsa polisanmälningarna.
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktCivil Rights Defenders
Tel:+46 (0)76 576 27 62press@crd.orgOm
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Vandelsutredning presenteras imorgon – vi kan kommentera31.3.2025 14:32:06 CEST | Pressmeddelande
Vandelsutredningen, som ska lägga nya förslag på hur brister i levnadssätt ska kunna leda till utvisning, ska presenteras imorgon. Utredningen ska bland annat titta på om åsiktsyttringar, även om de inte är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. – Vi på Civil Rights Defenders är starkt kritiska. Att människor ska kunna utvisas för åsiktsyttringar som inte är brottsliga saknar rättslig legitimitet. Det bryter mot Europakonventionen och principen om likabehandling inför lagen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Demokratin försvagas i Europa – Sverige ett föregångsland på tillbakagång20.3.2025 09:17:02 CET | Pressmeddelande
Demokratin och rättsstatens principer fortsatte att försvagas i Europa under 2024. Sverige pekas ut som en av de äldre demokratier som visar tecken på att rättsstatliga principer gradvis och successivt urholkas. Det visar en ny rapport som tagits fram av 43 europeiska människorättsorganisationer, bland andra Civil Rights Defenders.
Rekorddemonstrationer väntas på lördag: ”Serbiens framtid som ett fritt land står på spel”11.3.2025 14:54:34 CET | Pressmeddelande
Rekordstora demonstrationer väntas på lördag i Serbien med över hundratusen deltagare. Demonstranterna kräver demokratiska reformer och rättsstatliga principer, men saknar trots det internationellt stöd. De möter hårt motstånd från regeringen. Civil Rights Defenders har kontor i Belgrad, kan kommentera människorättsläget och kan vara behjälpliga med intervjuer av demonstranter på plats. I dag befinner sig även Serbiens talman, Ana Brnabić, i Sverige för möten med bland andra Sveriges talman, Andreas Norlén.
Serbian police crack down on USAID-funded organisations25.2.2025 16:41:51 CET | Pressmeddelande
Amid ongoing mass demonstrations in Serbia, police today have begun raiding civil society organisations that have received funding from USAID. One of the affected organisations is Center for Research Transparency and Accountability, which the Swedish human rights organisation Civil Rights Defenders has worked closely with for a long time. Civil Rights Defenders’ Europe Director, Ivana Randjelovic, is in Belgrade and can provide comments. "The Serbian government is using all means available to tighten its grip on power. The fact that they are now targeting civil society is an extremely concerning development," says Ivana Randjelovic, Director Europe Department at Civil Rights Defenders’ office in Belgrade.
Serbisk polis slår till mot USAID-finansierade organisationer25.2.2025 15:55:40 CET | Pressmeddelande
Mitt under pågående massdemonstrationer i Serbien har polisen idag börjat göra räder mot civilsamhällesorganisationer som fått pengar av USAID. Två organisationer som drabbats är Center for Research Transparency and Accountability (CRTA) och Civic Initiatives som svenska Civil Rights Defenders länge jobbat nära. Civil Rights Defenders Europachef, Ivana Randjelovic, finns på plats i Belgrad och kan kommentera. – Den serbiska regeringen tar till alla medel de kan för att öka kontrollen och hålla fast vid makten. Att de nu ger sig på civilsamhället är en extremt oroande utveckling, säger Ivana Randjelovic, Europachef på Civil Rights Defenders kontor i Belgrad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum