Riksteatern

Civilkurage när epidemin sätter skräck i samhället

Dela
Nu åker den hyllade föreställningen Kurage på turné med Riksteatern. En föreställning som sätter fokus på civilkurage under AIDS-epidemin som skapade panik i Sverige på 80-talet. Bakom den kusligt samtida föreställningen står teamet som tidigare bland annat gjort Landet Inuti.
Fotograf: Olle Melkerhed
Fotograf: Olle Melkerhed

Kurage är baserad på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det de ansåg vara rätt i en samtid av fördömande. Publiken får möta infektionsläkaren som hittar ett dödligt virus, prästen som viger sitt liv åt de smittade och begravningsentreprenören som är en av de första att begrava offren. En svindlande historia om människovärde, mod och hopp.

- Med ett nära scenrum och nyskriven musik med ekon från välbekanta discodängor tar vi oss tillbaka till åttiotalet för att så småningom landa i vår samtid igen. I tvärsnittet mellan liv och död samlas pjäsens karaktärer och bjuder in publiken till berättelser om förluster och stor sorg, men också om pulserande liv och möten som trots tid och död långt senare lever kvar, berättar teamet bakom föreställningen.

Bakom Kurage står Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll. Teamet har baserat manus på intervjuer med människor som vågade stå emot en samtid i panik under epidemin. Mårten Andersson, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll återfinns även på scen. Teamet har tidigare gjort föreställningarna Landet Inuti, Vårt förakt för svaghet och No tears for queers.

- Idéen kom till oss redan 2012 då var det 30 år sedan det första AIDS-fallet upptäcktes i Sverige. Några av berättelserna som då uppmärksammades handlade om Krister, PO och Ulla-Britt. Tre personer som agerade med civilkurage under AIDS-epidemin. Utveckling och förändring gör det lätt att tro att deras historia hör dåtiden till, men frågorna dagens prövningar för med sig är dem samma. Frågor som samhällen, system och individer måste ta ställning till och agera på. Valet mellan omsorg och ignorans, fortsätter teamet bakom Kurage.

Kurage är en samproduktion mellan Riksteatern, Folkteatern Gävleborg och Teater Västernorrland. Den hade urpremiär den 11 mars på Teater Västernorrland men föreställningarna fick sedan ställas in på grund av coronapandemin. Nu får publiken möjlighet att se den igen, bland annat på 16 orter när föreställningen åker på turné med Riksteatern.

Riksteaterns turnépremiär den 13 september i Norrtälje. Spelar innan dess på både Folkteatern Gävleborg och Teater Västernorrland. Recensionscitat från urpremiären:

”Drabbande dokumentär om virus och medkänsla” (SvD)

”Kurage hamnar nästan otäckt rätt i tiden” (Expressen)

”Kurage - varsamt och starkt om en 100 procent dödlig smitta och det vackra som föds i dödens närhet” (Sundsvalls Tidning)

Medverkande Mårten Andersson Victor Wigardt Lotta Östlin Stenshäll

Av Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll Scenografi och kostymdesign Charlotta Nylund Koreografi Carl Olof Berg Maskdesign Linda Gonçalves Ljuddesign Bernt Karsten Sannerud Ljusdesign Elisabeth K Nilsson För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/forestallningar/kurage (https://www.riksteatern.se/forestallningar/kurage)

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kurage

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Olle Melkerhed
Fotograf: Olle Melkerhed
Ladda ned bild
Kurage Foto Olle Melkerhed 4 Fotograf: Olle Melkerhed
Kurage Foto Olle Melkerhed 4 Fotograf: Olle Melkerhed
Ladda ned bild
Kurage Fotograf: Martin Brunn
Kurage Fotograf: Martin Brunn
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum