Uppsala stadsteater

"Cosi fan tutte" sätts upp på Uppsala stadsteater hösten 2022

Dela

Mozarts "Così fan tutte", regisserad av Ulrike Schwab, får premiär på Uppsala stadsteater 27 augusti 2022. Föreställningen är en samproduktion med Folkoperan.

Scenografiskiss av Cosi fan tutte, av Rebekka Dornhege Reyes
Scenografiskiss av Cosi fan tutte, av Rebekka Dornhege Reyes

Così fan tutte är kanske Mozarts musikaliskt mest briljanta opera. Samtidigt sätter handlingen myror i huvudet på en nutida publik: vad handlar den egentligen om?

Den tyska prisbelönta regissören Ulrike Schwab gör sin första uppsättning i Sverige med en uppdaterad uppsättning som vågar ta kärleken på allvar, som förskjuter perspektiven och sätter Mozarts komiska opera i ett deliriskt och tidlöst ljus.

Två unga par planerar sina bröllop men börjar samtidigt att tvivla. Är det nu bara all work and no play som återstår? Betyder lyckliga i alla sina dagar att vi måste ge upp alla våra egna drömmar? Går det att leka en sista gång och samtidigt utsätta kärleken för ett stresstest?

- För mig kretsar Così fan tutte kring frågan om hur förväntningar och självpålagda begränsningar sätter käppar i hjulen i nära relationer. I den här uppsättningen möter vi två unga par som bestämmer sig för att på allvar lära sig något i ”skolan för de älskande”. De utsätter sig för ett experiment och kastar sig in i en känslomässig labyrint av sanning och lögner, fiktion och verklighet, kärlek och begär, säger Ulrike Schwab, regissör till Così fan tutte.

Ulrike Schwab är en tysk operaregissör som hyllats och prisats för sina kreativa läsningar av klassiska verk. Hon är operasångerska i botten och har ett personligt och lekfullt förhållande till musiken i de verk hon tar sig an. Hon utmanar såväl sångare som musikers invanda sätt att sjunga och spela vilket demokratiserar processen och leder till nya sceniska uttryck. Det var särskilt tydligt i den omtalade versionen av Giovanni – eine Passion på Neuköllner Oper i Berlin där hon på ett egensinnigt, humoristiskt och samtidigt respektfullt sätt vände upp och ned på Mozarts mästerverk.

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Lorenzo da Ponte
Svensk översättning:  Carin Bartosch Edström
Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Regi: Ulrike Schwab
Scenografi och kostym: Rebekka Dornhege Reyes
Ljussättning: Åsa Frankenberg
Mask: Therésia Frisk
Dramaturg: Jürgen Otten

Medverkande:
Fiordiligi: Sanna Gibbs, Dorabella: Vakant, Ferrando: Wiktor Sundqvist, Guglielmo: Richard Hamrin, Don Alfonso: Joa Helgesson, Despina: Micaela Sjöstedt, Folkoperans orkester.

Così fan tutte är en samproduktion med Folkoperan.

Premiär på Folkoperan 9 mars 2022

Premiär på Uppsala stadsteater 27 augusti 2022

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Scenografiskiss av Cosi fan tutte, av Rebekka Dornhege Reyes
Scenografiskiss av Cosi fan tutte, av Rebekka Dornhege Reyes
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater har en stark konstnärlig identitet och är Sveriges tredje största stadsteater. Omkring 80 000 personer besöker våra föreställningar och övriga program varje år. Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum