Europaparlamentet

Covid-19-vacciner: EU måste visa enighet och solidaritet

Dela

Ledamöterna uttrycker ett brett stöd för den gemensamma EU-strategin för att bekämpa pandemin och kräver fullständig insyn när det gäller avtal och distribuering av covid-19-vacciner.

På tisdagsmorgonen höll Europaparlamentet en debatt om covid-19-vacciner med Ana Paula Zacarias från det portugisiska rådsordförandeskapet och EU:s folkhälsokommissionär Stella Kyriakides.

En stor majoritet av parlamentsledamöterna uttryckte sitt stöd för den enade EU-strategin, som syftar till att snabbt och gemensamt framställa och garantera rättvis vaccintillgång för alla EU-medborgare. De beklagade samtidigt djupt de påstådda försöken av vissa EU-länder att underteckna parallella vaccinavtal och den inhemska konkurrens som riskerar att uppstå inom EU. För att upprätthålla den europeiska framgångssagan måste EU visa enighet och solidaritet, och alla myndigheter och beslutsfattare arbeta tillsammans, framhöll parlamentarikerna.

Ledamöterna krävde att villkoren i de vaccinavtal som ingåtts mellan EU och olika läkemedelsföretag och involverar offentliga medel måste vara helt öppna för insyn. De upprepade att enbart fullständig öppenhet kan hjälpa till att bekämpa desinformation och bygga upp det allmänna förtroendet för vaccineringskampanjer runt om i Europa.

Parlamentarikerna debatterade också covid-19-pandemins globala dimensioner, som förutsätter globala lösningar. EU har ett ansvar att använda sin styrkeposition för att stödja sina mest sårbara grannländer och partnerländer. Det är enbart när alla människor har tillgång till vaccin som pandemin äntligen kan besegras, framhöll man.

Debatten fokuserade också på andra aspekter, som t.ex. behovet av jämförbara nationella uppgifter och ömsesidigt erkännande av vaccineringar, behovet av att undvika förseningar och öka vaccineringstakten, samt de okonstruktiva försöken från vissa hålla att anklaga EU och läkemedelsindustrin för eventuella misslyckanden.

Här finns en inspelning med debatten. Klicka på länkarna nedanför för att se de individuella uttalandena igen.

Ana Paula Zacarias, det portugisiska rådsordförandeskapet

Stella Kyriakides, EU:s folkhälsokommissionär

Esther de Lange, EPP, Nederländerna

Iratxe García Pérez, S&D, Spanien

Dacian Cioloş, Renew Europe, Rumänien

Joëlle Mélin, ID, Frankrike

Philippe Lamberts, De gröna/EFA, Belgien

Joanna Kopcińska, ECR, Polen

Marc Botenga, The Left, Belgien

Mer information

EU-kommissionen väntas i dag offentliggöra ett nytt meddelande om EU:s covid-19-strategi.

EU:s stats- och regeringschefer ska också debattera arbetet med att bekämpa pandemin under Europeiska rådets sammanträde den 21 januari.

Bakgrund

Den 22 september förra året arrangerade Europaparlamentet den offentliga utfrågningen: ”Hur kan tillgången till covid-19-vaccin tryggas för EU-medborgare: utmaningar i samband med kliniska prövningar, produktion och distribution”. I samband med plenarsammanträdet i december uttryckte ledamöterna också sitt stöd för ett snabbt godkännande av säkra vacciner.

Parlamentarikerna i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet framhöll dessutom nyligen sitt missnöje med att bristen på öppenhet eldat på osäkerheten och desinformationen om covid-19-vaccineringar i Europa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Debatt om flyktingsituationen på Kanarieöarna1.3.2021 13:42:39 CETPressmeddelande

Antalet migranter som tar sig till Kanarieöarna tiodubblades förra året. Hur ser situationen ut och vad kan EU göra för att hjälpa dem? Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migration, Ángel Víctor Torres, Kanarieöarnas president och representanter för organisationen Spanish Commission for Refugees gästar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor idag, måndag, kl.16.50–18.20.

Utfrågning om aborträtten i Polen24.2.2021 13:02:40 CETPressmeddelande

I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. Den nya kritiserade abortlagen och rättsstatsprincipen står på agendan när Europaparlamentet idag kl. 13.45–15.15 frågar ut Helena Dalli, EU-kommissionär för jämlikhet, Andrzej Sadoś, Polens ambassadör till EU samt Marta Lempar, en av grundarna till ”Polska kvinnostrejken” och andra representanter från civilsamhället.

Ny opinionsundersökning: Så ser svenskarna på EU-samarbetet12.2.2021 05:59:00 CETPressmeddelande

I EU har stödet för samarbetet stärkts under pandemin. I Sverige har stödet fallit, men är fortfarande högre än genomsnittet i EU. Synen på vad EU bör prioritera i framtiden har förändrats. Svenskarna vill att EU prioriterar åtgärder för att bekämpa terrorism och organiserad brottlighet. Den senaste Parlameter-undersökningen, som Kantar Sifo har genomfört i november-december 2020 på uppdrag av Europaparlamentet, visar att 63 % av EU-medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra, vilket är den högsta noteringen sedan 2007. I Sverige är motsvarande andel 68 %, vilket är en minskning med fyra procentenheter. Andelen EU-medborgare som anser att deras land har tjänat på att vara med i EU har stigit med fyra procentenheter till 72 %. I Sverige är motsvarande andel 66 %, vilket är en minskning med sex procentenheter. Hälften av EU-medborgarna svarar att de har en positiv bild av unionen. Det motsvarar en ökning på tio procentenheter jämfört med hösten 2019. 14 % av de tillfrågade EU-medborgarn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum