CSN

CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars

Dela
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.

Den 23 mars arrangeras konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe i Stockholm. Konferensen är en del i det svenska ordförandeskapet för EU 2023 och handlar om den gröna omställningen och den kompetens som behövs för ett konkurrenskraftigt Europa i framtiden. Under konferensen kommer Sveriges nya studiestöd, omställningsstudiestödet, att hamna i fokus under rubriken Facilitating upskilling and reskilling possibilities. I två delar med start klockan 13.00 kommer omställningsstudiestödet att presenteras, först av Utbildningsdepartementet, Svenskt Näringsliv, LO och PTK som berättar om upprinnelsen till stödet, omställningsorganisationernas roll samt parternas kompletterande studiestöd

Under del två kommer Christina Forsberg, generaldirektör för CSN, och Annika Fahlander, chef för CSN:s utbetalningsavdelning, att berätta om villkoren för att få stödet, det halvår som gått sedan införandet och de resultat som hittills har setts. CSN:s uppdrag är att administrera omställningsstudiestödet, vilket innebär bland annat att ta emot och pröva ansökningarna, betala ut pengar och säkra återbetalning av lånet.

Omställningsstudiestödet har väckt internationell uppmärksamhet och beskrivs som en viktig del i att ge människor på arbetsmarknaden möjlighet att vidareutbilda sig eller kompetensutveckla sig för att behålla sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Stödet har tagits fram som en del av en större överenskommelse mellan staten och arbetsmarknadens parter, där även en reformerad arbetsrätt klubbades igenom.

Konferensen börjar klockan 9.00 och inleds med ett anförande av utbildningsminister Mats Persson. Konferensen går att se digitalt på denna adress: https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/en/events/skills-for-the-green-transition-for-a-competitive-europe-233/

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,7 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

Förenklat regelverk och fler handläggare behövs till omställningsstudiestödet, bedömer CSN31.5.2023 10:50:08 CEST | Pressmeddelande

Handläggningsläget för omställningsstudiestödet är fortsatt utmanande och kommer att följa med under 2024 om inga stora förändringar sker. CSN bedömer fortfarande att större delen av anslaget för både 2023 och 2024 kommer att behöva lämnas tillbaka. CSN fortsätter därför att äska pengar för att anställa fler handläggare och driver också frågan om ett förenklat regelverk för omställningsstudiestödet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum