Norrköpings kommun

Dagverksamheter öppnar upp för aktivitet igen

Dela

Dagverksamheterna för personer med demenssjukdom eller fysiska funktionsnedsättningar öppnar igen den 1 oktober. Vård- och omsorgsnämnden har fattat beslut om att öppna igen då smittspridningen av covid -19 har minskat bland allmänheten.

Särskilda anpassningar av verksamheterna kommer att göras för att minska risken för smittspridning.
– Vi tittar på hur vi kan hålla social distans inom lokalerna, se till att det alltid ska finns rengöringsmöjligheter med tvål, vatten och handsprit. Många kommer till dagverksamheten med färdtjänst och vi för en dialog med östgötatrafiken för att säkerställa en trygg transport till och från sin dagverksamhet, med begränsat antal passagerare till exempel, säger Johannes Can, områdeschef.

Beslutet om att dagverksamheter för personer med demenssjukdom eller fysiska funktionsnedsättningar skulle stängas togs av vård- och omsorgsnämnden i våras, med anledning av coronapandemin. Den 27 april verkställdes beslutet och dagverksamheterna stängde. Beslutet väckte reaktioner då aktiviteterna som arrangeras inom dagverksamheterna är en viktig del av vardagen för personer med demenssjukdom. Samtidigt tillhör en stor del av personer som deltar i dagverksamheter riskgruppen 70 år och äldre.
– Vi är medvetna om att den här tiden har varit påfrestande, både för dem som inte fått besöka verksamheterna som för de anhöriga som fått ta ett större ansvar. Beskedet att vi nu öppnar igen togs emot med stor glädje och lättnad av Demensföreningens medlemmar när jag träffade dem i tisdags, säger Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Dagverksamheten för yngre personer, Klubb 25:an, stängdes aldrig eftersom deras deltagare generellt inte ingår i en riskgrupp.

Dagverksamheterna öppnar igen den 1 oktober. Vård- och omsorgskontoret följer utvecklingen och folkhälsomyndighetens direktiv noggrant och en negativ utveckling kan påverka dagverksamheterna igen.

Kontakt
Johannes Can
Titel: områdeschef, vård- och omsorgskontoret
Telefon: 011-15 31 90

Olle Vikmång (S)
Titel: vård- och omsorgsnämndens ordförande
Telefon:070-687 15 38

______________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förintelsens minnesdag blir digital i år18.1.2021 14:52:56 CETPressmeddelande

Varje år anordnar Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping Demokrati- och människovärdedagar. Eftersom pandemin gör att man inte kan träffas som vanligt blir årets dagar digitala. Förintelsens minnesdag, onsdag 27 januari, utgör det första digitala arrangemanget under veckan. Media erbjuds en möjlighet att ta bilder och ställa frågor i samband med förinspelningen av arrangemanget, som sker den 19 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum