Svenska Bandyförbundet

Damlandslaget i bandy laddar för att försvara VM-guldet

Dela
För nästan exakt ett år sedan tog de svenska damerna VM-guld i Eriksson Arena i Åby efter att ha besegrat Norge i finalen. Nu är det dags att försvara det guldet och den svenska truppen laddar för fullt inför tisdagens premiärmatch mot USA.
Bilden får publiceras så länge fotografens namn anges. Foto: Gert Holmér
Bilden får publiceras så länge fotografens namn anges. Foto: Gert Holmér

Den svenska damtruppen och tillika de regerande världsmästarna har anlänt till Växjö och det historiska dubbelvärldsmästerskapet. Förra året vann de Dam-VM på samma plats och nu är de tillbaka för att upprepa succén. Efter att ha installerat sig på spelarhotellet har de avverkat ett träningspass på VM-isen i Åby. Under onsdagen möter de USA i premiärmatchen och känslan inför mästerskapet är bra konstaterar Linnéa Larsson, som tagit över lagkaptensbindeln.

– Ja, den är bra, det är den. Det är kul och skönt att vara här igen. Förra gången vi var här var en fantastisk vecka med en väldigt fin inramning. Nu har vi kommit i hop oss i gruppen och snackat ihop oss lite och fått ett välbehövligt träningspass, säger Larsson som till vardags spelar i AIK Bandy.

Du är ny lagkapten för laget, hur känns det?

– Det är en stor ära såklart, sen finns det många ledare i laget som hjälper till. Vad gäller målsättningar så har vi ett tydligt mål om vad vi ska göra, men sen gäller det att vara med från början och göra jobbet, avslutar Linnéa Larsson.

Rutinerade spelare och debutanter ska göra jobbet

I truppen finns flera debutanter och förbundskapten Olle Wiberg säger till Svenska Bandyförbundet att det är ett spännande skifte och att det ska bli intressant att se den delvis nya truppen spela tillsammans. En av debutanterna i detta VM-sammanhang är Uppsala BOIS Tora Uebel som med spänd förväntan ser fram emot att inleda mästerskapet.

- Det känns jättekul. Det är ett härligt ställe och ett härligt gäng, säger Tora Uebel.

Uebel har dock varit med på flera landslagssamlingar innan VM. Hon tror att det senaste årets utveckling och framsteg i det nya klubblaget är några av nycklarna till VM-platsen. Tora Uebel gick från AIK Bandy till Uppsala BOIS under sommaren 2022.

- Jag tror att jag har tagit några extra kliv och mer plats i min nya klubb och utvecklats individuellt. Det ska bli kul att möta lagen. Jag har mött Finland innan men inte USA. Jag tror att vi kommer göra det på bästa sätt, avsluta Uebel.

Fd statsminister Magdalena Andersson hejar fram truppen

Under tisdagen åt truppen lunch tillsammans med fd statsminister Magdalena Andersson som skickade sin lyckönskningar inför turneringen. Magdalena Andersson följde sedan med ut till Eriksson Arena i Åby för att träffa arrangerande förening Åby/Tjureda IF och för att titta på herrarnas premiärmatch mot Norge.

För att se det här innehållet från sbf.fra1.digitaloceanspaces.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Läs mer om både Herr- och Dam-VM i Åby/Växjö, köp biljetter, se spelschema, information om tv-sändningar och mycket mer på mästerskapens officiella hemsida >>

Se hela intervjuerna med Linnéa Larsson och Tora Uebel nedan:

För att se det här innehållet från bandyplay.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Intervju och foto: Dan Persson

Kontakter

Bilder

Bilden får publiceras så länge fotografens namn anges. Foto: Gert Holmér
Bilden får publiceras så länge fotografens namn anges. Foto: Gert Holmér
Ladda ned bild

Om

Svenska Bandyförbundet
Svenska Bandyförbundet
Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

08-699 63 47https://www.svenskbandy.se/

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum