VisitDenmark

Danmark välkomnar alla svenskar igen

Dela

Idag meddelade den danska regeringen att man öppnar sina gränser för svenska turister den 1 augusti och den 30 juli hävde svenska UD sin reseavrådan. Det innebär att alla svenskar som längtar efter att semestra utanför Sveriges gränser kan resa till Danmark igen.

Skagen, Nordjylland. Foto © Anne-Sophie Rosenvinge
Skagen, Nordjylland. Foto © Anne-Sophie Rosenvinge

Danmark har haft stängda gränser en längre tid på grund av pandemin och svenska UD har avrått från resor till Danmark fram till 29 juli. Idag meddelade Danmarks regering att man öppnar gränserna den 1 augusti. Dock kvarstår en regel om att resan ska innefatta 6 övernattningar (gäller inte för boende i Skåne, Blekinge och Halland). Därmed gör man det möjligt för alla svenska turister att spendera sin semester i vårt sydliga grannland. 

För många svenskar är detta en mycket god nyhet eftersom just Danmark är ett av svenskarnas favoritresmål, bara slaget av Spanien och Tyskland.

Svenskarna är ett resvant folk och att resa har blivit en del av vår livsstil. Corona-pandemin satte stopp för det i flera månader, men det finns anledning att tro att det finns ett uppdämt behov av att vilja resa. Men kanske vi kommer att se ett ändrat resmönster, i alla fall i närtid – man vill inte resa så långt bort och man reser helst med bil eller tåg.

- Den globala pandemin har förändrat vår syn på vår vardag. Den har stoppat våra resplaner och tvingat oss att mer i detalj fundera på hur vi lever. Nu finns massor av möjligheter att ta vara på dagen och skapa trygga, roliga och meningsfulla upplevelser tillsammans, säger Flemming Bruhn, chef för VisitDenmark i Sverige.

- För dem som nu vill resa tryggt och inte så långt, men ändå få ”utomlandskänslan” och den kontinentala stämningen, är Danmark ett bra val. Det är dags att återigen börja njuta av det världsberömda danska "hygget" på stränder, i naturen, på familjeattraktionerna och i städerna.

2019 stod svenskarna för drygt 1,7 miljoner övernattningar i Danmark enligt Danmarks Statistik. Då är inte endagsturismen inräknad som är betydande till framför allt Köpenhamn och Helsingör. Svenskarna föredrar att bo på hotell i Danmark – 2019 registrerades knappt 1 miljon övernattningar. Men många hyr också hus utmed de danska kusterna – cirka 217 000 övernattningar. En mindre andel campar – cirka 173 000 övernattningar.

- Danmark kan erbjuda vidsträckta stränder utan trängsel och en tillgänglig och vänlig natur för vandring och cykling. Familjer, såväl som par och vänner, kan känna sig trygga i eget hyrt hus vid havet, eller på familjära mindre hotell på landsbygden, eller i charmiga småstäder och fiskelägen, säger Flemming Bruhn.

- Många svenskar uppskattar också den avslappnade atmosfären i Danmarks två största städer; Köpenhamn och Aarhus och deras stora utbud av framstående kultur och riktigt god mat.

Danmark är favoritlandet i Norden för svenskarna och kommer på tredje plats, efter Spanien och Tyskland, sett till vart svenskarna reser på semester när de åker utomlands.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skagen, Nordjylland. Foto © Anne-Sophie Rosenvinge
Skagen, Nordjylland. Foto © Anne-Sophie Rosenvinge
Ladda ned bild
Surfa på Løkkenstranden, Nordjylland. Foto: © Niclas Jessen
Surfa på Løkkenstranden, Nordjylland. Foto: © Niclas Jessen
Ladda ned bild
Ruths Hotel,  Skagen, Nordjylland Foto: © Mette Johnsen
Ruths Hotel, Skagen, Nordjylland Foto: © Mette Johnsen
Ladda ned bild
The Infinite Bridge (Den Uendelige Bro),  Aarhus Foto: © Dennis Borup Jakobsen
The Infinite Bridge (Den Uendelige Bro), Aarhus Foto: © Dennis Borup Jakobsen
Ladda ned bild
Løkken, Nordjylland Foto: © Mette Johnsen
Løkken, Nordjylland Foto: © Mette Johnsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 708 85 54 28http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Nytt museum återupplivar Hans Christian Andersen5.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Under sommaren 2021 kommer ett nytt Hans Christian Andersen-museum i Odense att öppna. Det blir ett helt nytt museum med nya vinklar på historien om H.C. Andersens liv och arbete. Museet kommer att ge en unik konstnärlig upplevelse där landskap, arkitektur och modern utställningsdesign kommer kombineras och där nya perspektiv av en av de mest älskade och kreativa tänkarna i världshistorien kommer visas. Personen bakom det ambitiösa arkitektoniska projektet är den japanska stjärnarkitekten Kengo Kuma. Projektet har möjliggjorts genom en omfattande donation från A.P. Møller Foundation.

Nytt Spa i ikoniska byggnader i Köpenhamn7.9.2020 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt spa har sett dagens ljus i Köpenhamn i början av september. Det är AIRE Ancient Baths, som redan är etablerade ibland annat New York och Barcelona, som har öppnat upp i en av Carlsbergs historiska byggnader där också Hotel Ottilia ligger. Närmare bestämt i de gamla källarvalv där Carlsberg förvarade tonvis med malt som behövdes till öl-produktionen när bryggeriet var i drift. En av de mer spektakulära behandlingarna är ett vinbad där spa-besökaren bland annat ligger i ett bad med spanskt rödvin i 30 minuter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum