Dannebrogen fyller 800 år

Dela

När världens äldsta nationsflagga, Dannebrogen, fyller 800 år den 15:e juni firas det med stor flaggfest i både Aarhus och i Köpenhamn. Dessutom kommer den danska flaggan vaja och dekorera den estniska huvudstaden Tallinn.

Foto: Nicolai Perjesi
Foto: Nicolai Perjesi

Under året har detta jubileum firats med över 800 olika projekt. Ett av dessa är Grauballe Bryghus som lyckats brygga en rödfärgad öl som med det vita skummet symboliserar den danska flaggan, Dannebrogen. Ett annat projekt kom från PostNord som i början av året släppte ett 10-kronors frimärke kallat ”Dannebrog 800 år”.

Historien om hur den danska flaggan, Dannebrogen, kom till börjar i Tallinn den 15 juni 1219. Enligt sägnen föll flaggan ned från himlen just som den danske kungen Valdemar den 2:e bäst behövde den. I ett blodigt slag mot esterna var danskarna på väg att förlora. Men när så när kung Valdemar lyckades fånga flaggan som föll ned från skyn vände krigslyckan och danskarna vann slaget.

Dannebrogen betyder ”danskarnas flagga” och den röda färgen i flaggan symboliserar rikedom. Den röda färgen var en av de dyraste färgerna att producera under medeltiden. Det vita korset på flaggan symboliserar kristendom. Till en början hade endast militären och den danska kungen rätten använda flaggan. Från 1854 har alla danskar lov och rätt att hissa Dannebrogen i sina flaggstänger.

Nyckelord

Kontakter

För mer info om firandet av Dannebrogen kontakta Leif Mortensen, Danmarks-Samfundet.
+45 21 92 30 55
lm@mkmedier.dk

Bilder

Foto: Nicolai Perjesi
Foto: Nicolai Perjesi
Ladda ned bild
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 708 85 54 28http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Guide Michelin Nordic 2019: Stjärnfall över Danmark! Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor19.2.2019 13:07:04 CETPressmeddelande

Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska staden Aarhus igår kväll. Det stora antalet stjärnor som Danmark fick understryker och stärker Danmarks position som ett land som är väl värt att besöka för gastronomiska upplevelser. Med 33 stjärnor totalt till 27 restauranger och 3 nya stjärnor på listan, visar Michelin Guiden att Danmark erbjuder extraordinära kulinariska upplevelser i städerna, såväl som på den danska landsbygden.

Nästa års Michelin-stjärnor presenteras i Aarhus i Danmark30.11.2018 11:52:08 CETPressmeddelande

För första gången sker utdelningen av de nordiska Michelin-stjärnorna i Aarhus, på Jylland i Danmark, som i februari står värd för ’Michelin Guide Nordic Countries 2019’. I februari samlas stjärnkockar, branschfolk och journalister från hela Norden i Aarhus, när en av världens mest kända matguider delar ut stjärnor till nordiska restauranger. Det blir första gången som eventet för den nordiska Michelinguiden sker på annan plats än i en huvudstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum