VisitDenmark

Dannebrogen fyller 800 år

Dela

När världens äldsta nationsflagga, Dannebrogen, fyller 800 år den 15:e juni firas det med stor flaggfest i både Aarhus och i Köpenhamn. Dessutom kommer den danska flaggan vaja och dekorera den estniska huvudstaden Tallinn.

Foto: Nicolai Perjesi
Foto: Nicolai Perjesi

Under året har detta jubileum firats med över 800 olika projekt. Ett av dessa är Grauballe Bryghus som lyckats brygga en rödfärgad öl som med det vita skummet symboliserar den danska flaggan, Dannebrogen. Ett annat projekt kom från PostNord som i början av året släppte ett 10-kronors frimärke kallat ”Dannebrog 800 år”.

Historien om hur den danska flaggan, Dannebrogen, kom till börjar i Tallinn den 15 juni 1219. Enligt sägnen föll flaggan ned från himlen just som den danske kungen Valdemar den 2:e bäst behövde den. I ett blodigt slag mot esterna var danskarna på väg att förlora. Men när så när kung Valdemar lyckades fånga flaggan som föll ned från skyn vände krigslyckan och danskarna vann slaget.

Dannebrogen betyder ”danskarnas flagga” och den röda färgen i flaggan symboliserar rikedom. Den röda färgen var en av de dyraste färgerna att producera under medeltiden. Det vita korset på flaggan symboliserar kristendom. Till en början hade endast militären och den danska kungen rätten använda flaggan. Från 1854 har alla danskar lov och rätt att hissa Dannebrogen i sina flaggstänger.

Nyckelord

Kontakter

För mer info om firandet av Dannebrogen kontakta Leif Mortensen, Danmarks-Samfundet.
+45 21 92 30 55
lm@mkmedier.dk

Bilder

Foto: Nicolai Perjesi
Foto: Nicolai Perjesi
Ladda ned bild
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 708 85 54 28http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum