COWI

Danskarna mest positiva till vindkraft i Skandinavien

Dela
Mer än 9 av 10 danskar (92 %) är positiva till vindkraft. I Sverige är motsvarande siffra 72 procent och i Norge 62 procent. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av teknikkonsulten COWI.
FOTO: London Array Ltd
FOTO: London Array Ltd

Teknikkonsulten COWI har gett Novus i uppdrag att undersöka attityden till vindkraft i Sverige, Danmark och Norge. Generellt sett så är inställningen till vindkraft mest positiv i Danmark där så många som drygt 9 av 10 är positivt inställda till vindkraft som energikälla för produktion av el.

– I Danmark har man under lång tid gjort ett aktivt val att se vindkraft som en nyckelkomponent i sin energiproduktion. Det har gjort vindkraften till en naturlig del i såväl energidebatten som i det danska landskapet. Att Danmark aldrig haft kärnkraft och varit aktiva motståndare till kärnkraft spelar också in, säger Pontus Haag, ansvarig för samhällskontakter på COWI i Sverige.

Andelen personer som är negativa till vindkraft är lika stor i Sverige och Norge (17 %). I Danmark är dock andelen negativa betydligt lägre. Endast drygt 1 procent av danskarna säger att man är ganska eller mycket negativt inställd till vindkraft.

– Satsningar på vindkraft i kombination med övriga kraftslag är helt nödvändigt för att lösa det kraftigt ökande elbehovet de kommande decennierna. I Danmark har man levt sida vid sida med vindkraften under lång tid. Därför är det troligt att den negativa inställningen nästan försvinner helt när vindkraften blir en naturlig del i vardagen, säger Pontus Haag, ansvarig för samhällskontakter på COWI i Sverige.

Även andelen negativa till vindkraft i närheten av bostaden är på liknande nivå i Sverige (30 %) och Norge (32 %). I Danmark är dock även denna siffran betydligt lägre, där endast 12 procent är negativa till vindkraft i närheten av bostaden.

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av COWI. Undersökningen i Sverige är genomförd via 1001 genomförda webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. I Danmark och Norge har den genomförts på ett liknande sätt av en samarbetspartner till Novus.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

FOTO: London Array Ltd
FOTO: London Array Ltd
Ladda ned bild

Dokument

Om

Tillsammans med kunder, partners och medarbetare skapar vi en framtid där människor och samhällen växer och utvecklas. Det gör vi genom samarbeten där vi skapar hållbara och vackra lösningar som förbättrar livskvaliteten för människor i dag och för kommande generationer.

Vår utgångspunkt är att skaffa oss en djup förståelse för våra kunder, deras ambitioner och utmaningar. Det är vad som kännetecknar oss. Det är så vi skapar långsiktigt värde.

Vi finns huvudsakligen i Skandinavien, Storbritannien, Nordamerika och Indien och har för närvarande 6 900 medarbetare som erbjuder expertis inom teknik, arkitektur, energi och miljö.

Följ COWI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från COWI

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum