Stiftelsen Skansen

Danssommar på Skansen

Dela

I midsommarhelgen startar sommarens dansprogram. Det är en gedigen lista med tillfällen för en svängom eller tryckare, från modernt till gammeldans, fem dagar i veckan fram till 25 augusti, på Galejans klassiska dansbana från 1930-talet.

Dans till Skansens storband på Galejan. Foto: Pernille Tofte
Dans till Skansens storband på Galejan. Foto: Pernille Tofte

Måndagarna är vikta för dans till Skansens storband under ledning av Leif Kronlund kl 20.00 - 23.00.
På tisdagar dansar man blandad dans kl 14.00 - 18.00.
Onsdagar kan man lära sig gammeldans när det är instruktion kl 18.00 - 19.00. Sen dansas det hambo, snoa och polskor 19.30 - 22.30.
Fredagar och lördagar dansar man modernt kl 20.00 - 24.00 till Sveriges mest kända dansband. Under sommaren spelar Sandins, Jive, Dreams, Black Jack, Blender, Sounders, Expanders, Skippers Kapell, Sannix, Micke Ahlgrens, Shine, Streaplers, Titanix, Callinaz, Excess, Martinez, Casanovas, Per Håkans, Highlights och Towe Widerberg & Janssons orkester på den klassiska dansbanan som invigdes 1937.


Dansbanan var en lönande affär. Varje dans kostade en polett à 10 öre, och poletterna köptes i en liten kiosk intill dansbanan. När jitterbuggen kom till Sverige förbjöds den till en början på Skansen. Dansarna tog helt enkelt för stort utrymme och då sjönk biljettintäkterna kraftigt.  
En kväll på dansbanan började 20.30 och slutade kl 23.50. Varje dans bestod av 2 melodier och vilken sorts dans det skulle bli syntes tydligt på den stora ljusskylten ovanför estraden. Där kunde man läsa "Foxtrot", "Rumba", "Tango" eller vad det nu skulle bli.
Thore Ehrlings orkester efterträddes 1956 av Leif Kronlunds som ju sen ett flertal år var välbekant för Skansen publik. Stamgästerna under danskvällarna var många och de återkom år efter år. Enligt Leif Kronlund kunde man tydligt från estraden se de olika gängen, var de hade sina bestämda samlingspunkter som de intog kväll efter kväll. Vissa melodier fyllde dansgolvet till sista plats när det var gott om folk. 
Källa: Boken om Skansen, artikelförfattare Bengt Wittström

Tiderna förändras. Nu kan  man dansa utan poletter på Galejan, och till andra tongångar, men dansglädjen består. 

Bilder

Dans till Skansens storband på Galejan. Foto: Pernille Tofte
Dans till Skansens storband på Galejan. Foto: Pernille Tofte
Ladda ned bild
Leif Kronlund, storbandsledare. Leif Kronlund with his orchestra at the Galejan dance pavilion. Foto: Skansen
Leif Kronlund, storbandsledare. Leif Kronlund with his orchestra at the Galejan dance pavilion. Foto: Skansen
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansens rulltrappa blir spektakulär utställning om biologisk mångfald23.6.2022 08:52:33 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras Skansens första del av utställningen om biologisk mångfald i den historiska rulltrappan från 1938. Det är en upplevelsebaserad resa där gäster åker rulltrappa och samtidigt visualiseras biologisk mångfald och artbevarande på ett sätt som är lätt att ta till sig och förstå. Syftet med utställningen är att väcka känslor för att biologisk mångfald är fantastiskt och nödvändigt för mänskligt liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum