De är nominerade till Årets museum 2023
– I våra nomineringar lyfter vi fram tre museer som visar mod i kreativa och nyskapande produktioner samtidigt som de värnar om kvalitet, kunskapsbygge och att jobba inkluderande. Det är tre inspirerande museer som juryn ser fram emot att besöka i det fortsatta arbetet med att kora Årets museum 2023, säger Lisa Månsson, juryordförande Årets museum samt överintendent vid Naturhistoriska riksmuseet.
Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn samt besöksnäringen. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter.
Vinnaren av Årets museum 2023 tillkännages på museernas vårmöte den 25 april i Västerås. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand. Förra året utsågs Nationalmuseum till Årets museum 2022.
Juryns motiveringar
Livrustkammaren
Utifrån sin kraftfulla vision att tillgängliggöra Sveriges kungliga historia för alla arbetar Livrustkammaren nyskapande och innovativt. Museets vision har bland annat tagit sitt uttryck i flera engagerande tillfälliga utställningar, digitala magasinsvisningar och den träffsäkra närvaron i sociala medier. Alltid modigt och med besökarna i fokus.
Trelleborgs museer
Trelleborgs museer har i flera projekt och utställningar visat hur de vågar bryta ny mark genom att arbeta i nya inkluderande processer. Museerna är en relevant och angelägen mötesplats tack vare den generösa involveringen av civilsamhället. Nyskapande museipedagogik och fokus på språkutveckling gör dessutom att museerna når även våra yngsta medborgare.
Östergötlands museum
Östergötlands museum har under de senaste åren ömsat skinn, en förändringsresa som inspirerar. Museet arbetar aktivt och med kvalitet för att nå ut brett och sänka trösklarna. Här erbjuds kunskapsupplevelser som överraskar och en arena för samhällsfrågor. Museet jobbar framgångsrikt och på vetenskaplig grund i samarbetsprojekt som skapar engagemang och nyfikenhet.
Juryn för Årets museum 2023
Lisa Månsson, överintendent vid Naturhistoriska riksmuseet, juryns ordförande och ledamot i Sveriges Museer
Pontus Forslund, Enhetschef Fastighet & Utveckling vid Göteborgs museer och konsthall, ledamot i Svenska ICOM
Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum (Årets museum 2022)
Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare vid Berättarministeriet
Lassi Patokorpi, museichef vid Raseborgs museum, ordförande i Finska ICOM
Om ICOM
International Council of Museums (ICOM) är en organisation för museer och museianställda, bildad 1946, med formell status inom UNESCO. Svenska ICOM utbyter internationella erfarenheter bidrar till att stärka museernas samhällsroll, utvecklar etikmedvetenhet i museiverksamheten och stöttar medlemmarna. Globalt organiserar ICOM mer än 35 000 medlemmar och 20 000 museer i 136 länder. Svenska ICOM-kommittén har drygt 900 individuella och institutionella medlemmar.
Nyckelord
Kontakter
Gunnar ArdeliusGeneralsekreterare Sveriges Museer
Tel:073 945 01 15gunnar.ardelius@sverigesmuseer.seKarin PorshageKommunikatör Sveriges Museer
Tel:076 316 16 27karin.porshage@sverigesmuseer.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.
Följ Sveriges Museer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer
Älskade museer: En helg fylld med kultur och upplevelser för hela familjen22.10.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 26-27 oktober är det dags för den årliga museihelgen Älskade museer, anordnad av branschorganisationen Sveriges Museer.
Kulturministern medverkar på kulturpolitisk dag14.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 oktober bjuder Svensk Scenkonst och Sveriges Museer in till en kulturpolitisk samling med fokus på kulturens plats i samhället. Under rubriken ”Ursäkta röran, vi bygger om” diskuteras bland annat lokalernas underhållsskuld, hur kulturens värde kan påverka stadsplaneringen och hur kostnaderna för lokaler inverkar på kulturutbud och -utveckling.
Kulturpolitisk dag samlar aktörer från hela samhället17.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 15 oktober bjuder Svensk Scenkonst och Sveriges Museer in till en kulturpolitisk samling med fokus på kulturens plats i samhället. Under rubriken ”Ursäkta röran, vi bygger om” diskuteras bland annat lokalernas underhållsskuld, hur kulturens värde kan påverka stadsplaneringen och hur kostnaderna för lokaler inverkar på kulturutbud och -utveckling.
7,4 miljoner museibesök i landet12.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I Sveriges Museers årliga rapport om sommarens besökssiffror befäster museerna sin ställning som publika magneter. 7,4 miljoner museibesök har rapporterats från 170 museer runt omkring i landet.
Män vill gå på museum med sin partner - men kvinnor vill helst gå med sina vänner4.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren är här och det är högsäsong på museerna i Sverige. Enligt en ny undersökning om svenskarnas intresse för museibesök vill en majoritet av svenskarna besöka nya sorters museer och fler museer runtom i landet. Dessutom visar det sig att män helst vill besöka museum med sina partners medan kvinnor väljer att gå med sina vänner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum