Dagens Samhälle

De kan bli Årets superkommun

Dela

För femte året i rad rankar Dagens Samhälle landets kommuner. På Stora Samhällsgalan den 15 maj ska tre superkommuner utses. Här är de nio finalisterna som finns med i slutstriden.

Vilka kommuner har haft en utveckling i särklass de senaste åren? Vilka står särskilt väl rustade inför framtiden? Vilka är riktiga superkommuner?

Dagens Samhälle har analyserat mängder med data från vitt skilda kommunala områden för att hitta svaren. Inför varje ny upplaga av superkommunerna har modellen utvecklats:

– Den stora nyheten för i år är att Agenda 2030 är inkluderat i undersökningen. De 16 delmål som är aktuella för kommunerna har vi grupperat i sju kategorier, som är med i undersökningen, säger Johan Ekman, researcher och datajournalist som ligger bakom undersökningen.

Kommunrankningen är uppdelad i tre klasser och utgår i år från huvudgrupperna i SKL:s kommungruppsindelning 2017. Tanken är att jämföra kommuner som är något så när lika.

Nominerade i kategorin storstadskommuner är: Mölndal, Nacka och Stockholm.

Nominerade i kategorin städer/stadsnära kommuner är: Halmstad, Lund och Jönköping.

Nominerade i kategorin småstad/landsbygdskommun är: Skövde, Varberg och Kalmar.

...

Superkommunrankningen bygger på officiell statistik och är indelad i 18 kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Av de 18 kategorierna är sju helt nya för i år och är baserade på Agenda 2030-målen.

Varje kategori bygger i sin tur på flera olika variabler som sammantagna avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för alla kategorier ligger sedan till grund för årets rankning av superkommunerna. Totalt används i år 143 olika parametrar för att mäta superkommunerna.

I fjol lanserades också Kommunbarometern som digital tjänst där alla via ett enkelt och pedagogiskt gränssnitt kan jämföra kvalitén i Sveriges kommuner, ta reda på i vilka sektorer en kommun över- eller underpresterar i jämförelse med andra. I samband med att de nya kategorierna lagts till, består databasen idag av runt 41 500 mätpunkter.
 

I storstadskommuner ingår de tre storstadsregionerna samt kommunerna nära dem. Totalt 46 kommuner.

I kategorin städer/stadsnära kommuner ingår kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, samt kommunerna nära dem. Totalt 108 kommuner.

I kategorin småstad och landsbygdskommuner ingår övriga kommuner. Totalt 136 kommuner.

Hela artikeln bifogas.

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum