Solna stad

De kan vinna Solna stads stadsmiljöpris 2023

Dela
De tre nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2023 är stadsradhusen i Solna trädgårdskvarter som ligger i Järvastaden, Kvarteret Bellona i Råsunda och Hållbarhetshuset i Haga norra. Vinnaren presenteras den 16 maj.
Stadsradhusen
Stadsradhusen

De tre nominerade till Solna stads stadsmiljöpris 2023 presenterades på byggnadsnämnden den 5 april. Prisutdelningen äger rum den 16 maj på Frukostbrickan – ett återkommande arrangemang av Solna stad för det lokala näringslivet.

De nominerade är:

Stadsradhusen i Solna trädgårdskvarter, Järvastaden

Adress: Gunnarbovägen
Byggaktör:
JM
Arkitekt:
Ettelva

Stadsradhusen har en välarbetad arkitektur som bidrar till levande och grön gatumiljö. Husens tegelfasader i tre plan är orienterade mot gatan vilket bidrar till ett stadsmässigt uttryck.

Kvarteret Bellona, Råsunda

Adress: Södra Långgatan 19–23
Byggaktör:
Wåhlin fastigheter
Arkitekt: SandellSandberg

Projektet är ett mycket bra exempel på om och hur tillbyggnad kan genomföras för att skapa värden i en befintlig stadsmiljö. Utan att ta ytterligare ytor i anspråk har projektet medfört att fler bostäder, förskola och större gröna ytor kunnat tillskapas i stadsdelen.

Hållbarhetshuset, Haga norra

Adress: Frösundaleden/Kolonnvägen
Byggaktör: Fabege
Arkitekt: Nom Arkitekter

Huset visar på hur en byggetablering kan genomföras på ett nytt miljövänligt sätt. Genom återbruk av material från byggnader som revs på platsen har man skapat förutsättningar för en mer miljövänlig byggnation.


Om Solna stads Stadsmiljöpris

Solna stads stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden.

Bilder

Stadsradhusen
Stadsradhusen
Ladda ned bild
Kv. Bellona
Kv. Bellona
Ladda ned bild
Hållbarhetshuset
Hållbarhetshuset
Ladda ned bild

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

Pressjour 08-746 12 00http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum