De tjänar mest inom Life Sciencesektorn

Löneökningarna inom life sciencesektorn låg långt högre jämfört med arbetsmarknaden i stort under 2021. I genomsnitt ökade lönerna med 4,5% för Naturvetarnas medlemmar inom life science, vilket kan jämföras med 2,8% som är det preliminära utfallet för hela arbetsmarknaden. Inom privat sektor fick medlemmarna i snitt 5,5% löneökning.
Medellönen för samtliga medlemmar hos Naturvetarna låg på 45 100 kr under förra året. För Life Science är motsvarande siffra 47 200 kr. Inom den privata sektorn ligger lönerna högre: 55 000 kr i snitt i månaden. Inom staten ligger de på 43 200 kr och inom kommuner och regioner på 40 000 kr. Skillnaderna är alltså stora, i synnerhet jämfört med de som arbetar inom kommun/region och privat – ett gap på 15 000 kr.
– Naturvetare som är verksamma inom life science har viktiga roller i samhället, vilket inte minst har visat sig under pandemin. Men det är bekymmersamt att lönerna inom offentlig sektor släpar efter. Det kan göra det svårt för stat, kommuner och regioner att rekrytera den kompetens de behöver, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
Förklaringarna till de stora lönegapen i medellön är flera. Dels finns det fler chefer med långt högre löner inom privat sektor jämfört med offentlig sektor. Chefernas löner ligger runt 25% högre inom den privata sektorn. Men även andra roller utmärker sig. Är du projektledare inom offentlig sektor har du en medellön på 47 000 kr. Inom privat sektor är motsvarande siffra 66 000 kronor.
Life Science är en sektor på frammarsch. Enligt SwedenBio räknar 4 av 5 företag med att anställa eller anlita fler konsulter närmaste året. Varje år tillkommer det dessutom 7 till 8 nya svenska life science-bolag. Inom sektorn ropar arbetsgivarna efter flera kompetenser, och löneökningarna de senaste åtta åren har konstant legat över nivån i övriga samhället. I snitt höjer naturvetare inom life science sin lön med mellan 3-5% per år.
– Under pandemin har life science-sektorn stått stabil, även om vissa bolag tvingats bromsa bland annat på grund av begränsade möjligheter att kunna genomföra kliniska prövningar. Däremot har det gått bra för företag med inriktning mot diagnostik och vaccinutveckling. Tack vare att digitaliseringen redan var långt gången i life science-bolagen har det också varit möjligt att upprätthålla en större del av verksamheten, säger Per Klingbjer.
Lista över de fem högst betalda tjänsterna (medellön, samtliga inom privat sektor)
- Medical Science Liaison 80 400
- Medicinsk rådgivare 74 200
- Säljare/Försäljare 71 800
- Principal Scientist 70 200
- Clinical Research Scientist 68 300
Några yrken där efterfrågan kan förväntas vara stor de kommande fem åren är:
- biomedicinska analytiker
- data scientists
- dietister
- regulatory affairs specialist
- clinical research associate
- projektledare
- key account manager
- market access manager
- medical science liaison.
Kontakter
För frågor, kontakta Catherine Johnsson, samhällspolitisk redaktör
Tel: 08-466 24 45, catherine.johnsson@naturvetarna.se
Bilder

Om
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum