Hermods AB

De vill skapa vinnare i skidbacken och skolan

Dela

Non-profitstiftelsen 10K Alpine är ett annorlunda alternativ till nuvarande skidgymnasium. Utbildningen för eleverna är på distans och målet för 10K Alpine är att skapa fler svenska världsmästare i skidbacken.

Foto: 10KAlpine
Foto: 10KAlpine

- Vi vill att eleven tar både sin idrott och skola seriöst. Målet är att skapa vinnare, både i backen och i arbetslivet, säger Jörgen Nordlund, grundare och tränare för 10K Alpine.

Jörgen Nordlund är en entusiastisk skidtränare som bland annat har arbetat med Svenska och Norska skidförbundet, varit skidtränare på Järpens Alpina skidgymnasium och är en av grundarna till 10K Alpine.

Ett annorlunda skidgymnasium

Jörgen berättar att 10K Alpine ska bli ett modernare alternativ till dagens skidgymnasium. De drivs i form av en privat stiftelse byggd på ett nätverk av expertis inom svensk skidsport, utbildning och näringsliv.

Hur skiljer ni er från ett traditionellt skidgymnasium?

- Jag skulle säga att nästan allting skiljer sig. Vi använder årets alla 12 månader till att utbilda åkarna tekniskt, fysiskt och akademiskt. Våra elever studerar på Hermods distansgymnasium och bor hemma när vi inte är på läger. Vi tror på att åkarna får en trygghetskänsla om de bor hemma hos föräldrarna vilket är en viktig faktor om man vill elitsatsa, säger Jörgen Nordlund.

Andreas Säfstrand, styrelsens ordförande, tar vid och fortsätter att berätta:

- Det var Jörgen och Olle Nordbergs idé kring upplägg med ett nytt alternativ till de traditionella skidgymnasium. Jag gillade konceptet att kombinera elitidrott och skola så jag hjälpte till att få stiftelsen på plats och satte samman den organisatoriska delen. Jag har själv varit aktiv inom elitidrott och jag hade uppskattat om det funnits ett alternativ som 10K Alpine när jag var yngre.

Eleverna som går på 10K Alpine är alla motiverade och tar sin träning på allvar. De har ungefär 160 resdagar per år med träningar och tävlingar. Eleverna tränar och tävlar både i Norden och i andra länder som Österrike.

Stort fokus på skolan

Skolan är något som 10K Alpine tycker är viktigt att eleverna klarar av utöver sin skidåkning. Fredrik Sörén, styrelseledamot i 10K Alpine, var den person som kom i kontakt med Hermods när upplägget kring utbildningen skulle ta form.

- Det finns ett liv för eleverna efter skidkarriären och det gäller att de är förbereda inför det. Efter att vi kom i kontakt med Hermods distansgymnasium och gillade deras upplägg inleddes ett samarbete som vi är mycket nöjda med. Eleverna studerar allt ifrån ekonomi till teknik och natur, säger Fredrik Sörén.

En av 10K Alpines åkare är 16-åriga Ellie Nordberg från Stockholm. Hon har två stora mål i livet just nu - att elitsatsa och klara av sina gymnasiestudier.

Hur är det att studera på Hermods distansgymnasium?

- Det är annorlunda eftersom du inte är fysiskt på plats i ett klassrum utan sköter allt hemifrån. Annars är det likt ett traditionellt gymnasium eftersom du har lärare och prov. Uppgifter och kursmaterial tar vi del av via Hermods utbildningsplattform Novo och det har hittills fungerat bra.

Avslutningsvis, vad krävs för att klara av både sina studier och idrott?

- Jag skulle säga att det krävs mycket självdisciplin och att du kan se från ett långsiktigt perspektiv. Vissa perioder blir det mycket tid på att plugga för att du sedan kan ha det lugnare med skolan och helt fokusera på träning och tävlingar, avslutar Ellie.

Nyckelord

Kontakter

Jörgen Nordlund
jorgen@10kalpine.com
+46 706 33 01 93

Bilder

Foto: 10KAlpine
Foto: 10KAlpine
Ladda ned bild
Foto: 10K Alpine
Foto: 10K Alpine
Ladda ned bild
Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB
Ladda ned bild
Foto: 10K Alpine
Foto: 10K Alpine
Ladda ned bild

Om

Hermods AB
Hermods AB
Luntmakargatan 34
111 37 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra yrkeshögskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och SFI hjälper varje år över 70 000 studerande och deltagare med utbildning, coachning och jobbmatchning. Vår vision är att vara ledande inom sysselsättning, integration och utbildning. Hermods ingår i AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag, som vill skapa en bättre framtid genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum