Vårdföretagarna

Debattartikel Dagens Medicin - Primärvården behöver mer resurser

Dela
”Primärvårdens ersättning måste växa med uppdraget” Staten och regionerna måste satsa ordentliga resurser som på likvärdiga villkor kommer verksamheterna till del – oavsett vilken regi de drivs i, skriver Karin Elinder, Vårdföretagarna.
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård

Ambitionen att ställa om sjukvården till en god och nära vård förenar i dag de allra flesta, politiskt så väl som professionellt. I det har primärvården och framför allt husläkarverksamheterna en central roll. Att stärka den rollen lyfts som prioriterat, nationellt såväl som regionalt.


Myndigheten för Vårdanalys rapport om frågan är därför egentligen märklig: ”Mycket av arbetet inom omställningen har hittills bedrivits på strategisk nivå men utan synliga effekter i verksamheterna”, står det i sammanfattningen. Detta är dock inte överraskande, utan ligger i linje med tidigare granskningar. Redan 2020 varnade Vårdföretagarna för uteblivna effekter inom primärvården om inte löftena kompletterades med handling. Det här är också en bild som ofta bekräftas av verksamheterna själva.


För att säkerställa att primärvården stärks i stället för att utarmas krävs att den prioriteras i handling – inte ord. Digital utveckling mot ett mer effektivt och patientorienterat arbetssätt kan förbättra vård och arbetsmiljö. Samma sak gäller insatser för att faktiskt lyfta bort administration som inte kräver läkarkompetens från läkarna. Men även sådana effektiviserande omställningar kräver tid – och reella investeringar.

 
Att ta hand om allt fler – och med ett allt större uppdrag i form av samordning, prevention och uppföljning – tar tid. Att möta de förändrade behoven hos medborgarna tar tid. Att utveckla nya metoder för omhändertagande, delta i forskning och bidra till att utbilda fler kollegor, samt säkerställa kompetensutveckling av den befintliga personalen för att följa de medicinska framstegen – det tar tid. Det är ingen enkel ekvation när resurstilldelningen inte ökar i samma omfattning.  


Att primärvårdens uppdrag och ansvar utökas är bra. Men utrymmet för att klara detta behöver skapas – helst innan patienterna kommer. Det räcker inte att under en stor omställning skruva på modeller för ersättningen, utan ersättningens storlek måste växa med uppdraget. Annars sätts patienter såväl som arbetsmiljö på väntelista.  
Omkring hälften av all primärvård erbjuds i dag av privata utförare. De har således en central roll i dagens och framtidens primärvård. En mångfald av utförare behöver säkras – i dag och för framtiden.


Såväl medarbetarna som patienterna är mer nöjda hos privata utförare. De årliga granskningarna Vårdföretagarna gör av regiondrivna vårdcentraler visar med undantag av pandemiåren på underskott. Det är ett tecken på att verksamheterna är underfinansierade och heller inte ges likvärdiga förutsättningar. Icke-regionalt drivna verksamheter saknar möjlighet att gå med underskott. För att göra verklighet av ambitionerna om en stark primärvård måste ord kompletteras av handling som kommer verksamheterna, oavsett driftsform, till del.


I utvecklandet av den nära vården måste fokus läggas på kvalitet och tillgänglighet för patienterna och en hållbar arbetsmiljö för medarbetarna. Att människor faktiskt får hjälp med det de behöver är grunden i ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem. Det är inte gratis, men det har en ovärderlig effekt i form av en bättre hälsa för fler och en vård där fler vill arbeta.  


Visionerna om den goda nära vården kan nås. Men för det krävs:
• Att finansieringen av primärvården är hållbar. Staten och regionerna måste satsa ordentliga resurser som på likvärdiga villkor kommer verksamheterna till del, oavsett vilken regi de drivs i. Vårdvalet bör också ges en mer nationellt enhetlig utformning: verksamhet i flera regioner behöver underlättas och problemen med utomlänstaxor behöver elimineras.  
• Att kompetensförsörjningen prioriteras. Redan i dag gör många ST-läkare i allmänmedicin sin utbildningstjänstgöring hos privata vårdgivare – med stärkta förutsättningar kan de bli ännu fler. Medarbetarna måste också ges ökad frihet att forma och driva verksamheterna.
• Att möjligheterna att bedriva vård i glesbygd säkras. Vårdmomsens samarbetsbegränsande effekter måste elimineras. Dessa påverkar hela landet och i synnerhet vårdverksamheter i glesbygd.

Karin Elinder, näringspolitisk expert sjukvård, Vårdföretagarna

https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/primarvardens-ersattning-maste-vaxa-med-uppdraget/

Kontakter

Bilder

Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Rapportsläpp: Experiment Stockholm – Vad säger forskningen om omställningsplanen för sjukvården i region Stockholm?18.4.2024 12:20:45 CEST | Pressmeddelande

I Region Stockholm pågår en stor och snabb omställning av sjukvården i enlighet med det rödgröna styrets så kallade omställningsplan. Vårdföretagarna, som tidigare riktat hård kritik mot bristen på konsekvensanalys har bett forskarna Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren granska omställningsplanens beslutsunderlag och möjlighet till måluppfyllelse.

Ny rapport: Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat kostnadseffektiviteten i personlig assistans.17.4.2024 12:53:56 CEST | Pressmeddelande

Det finns en felaktig föreställning i politiken om att personlig assistans är dyrt och att färre brukare skulle innebära en besparing. Såväl S- som M-ledda regeringar har därför velat spara på assistansen. Men i den rapport som Grant Thornton tagit fram på uppdrag av Vårdföretagarna framgår att assistans är ekonomiskt fullt jämförbar med andra insatser.

Ny rapport: Fler privata operationer kapar köer och kostnader - En jämförande analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader15.4.2024 08:30:09 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna har låtit analysföretaget Sirona jämföra pris och kvalitet för fyra vanliga ingrepp i två stora regioner, Skåne och Västra Götaland. Kostnaderna för höftledsoperationer, knäledsoperationer, gråstarrsoperationer och framfallskirurgi i offentlig respektive privat regi har jämförts och resultatet är tydligt: I privat regi får man betydligt mer vård per skattekrona.

Pressinbjudan till seminarium: Rapportsläpp "Assistansens samhällskostnader – Är personlig assistans för dyrt"? Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat den personliga assistansens samhällskostnader.10.4.2024 16:30:26 CEST | Pressmeddelande

Det finns en politisk föreställning att personlig assistans är en dyr insats och att ett minskat antal assistansanvändare skulle innebära en besparing för skattebetalarna. Såväl S- som M-ledda regeringar har därför velat spara på assistansen. Rapporten från Grant Thornton visar istället att privat driven personlig assistans är samhällsekonomiskt effektivt.

Pressinbjudan till seminarium: Vinst för skattebetalarna med privata vårdgivare - En jämförande analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader utförd av Sirona9.4.2024 11:02:05 CEST | Pressmeddelande

Vårdföretagarna har gett analysföretaget Sirona i uppdrag att i två större regioner jämföra kostnaderna för vård som utförs i offentlig regi, med vård som utförs i privat regi på uppdrag av det offentliga. Resultatet är tydligt. Privata aktörer erbjuder en likvärdig vård – men till en lägre kostnad. Rapporten presenteras på ett frukostseminarium måndag den 15 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye