Vårdföretagarna

Debattartikel Göteborgsposten - Ni låter hellre kön växa än låter äldre få plats på privata boenden

Dela
”100 äldre måste dö – innan Torborg 87 får välja äldreboende”, är rubriken i Göteborgsposten för några dagar sedan. Hur har det kunnat bli så? Vilka politiska beslut har lett fram till denna situation? Den framtida äldreomsorgen har stora utmaningar. Varför då fatta beslut som kraftigt försämrar tillgången till äldreomsorg?
Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg
Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg

Öppet brev till Göteborgs kommunpolitiker

Varför stoppar ni göteborgarnas rätt att välja sitt äldreboende?

”100 äldre måste dö – innan Torborg 87 får välja äldreboende”, är rubriken i Göteborgsposten för några dagar sedan. Hur har det kunnat bli så? Vilka politiska beslut har lett fram till denna situation? Den framtida äldreomsorgen har stora utmaningar. Varför då fatta beslut som kraftigt försämrar tillgången till äldreomsorg?

Under kommande decennium ökar den äldre delen av befolkningen kraftigt.Det är naturligtvis välkommet att vi lever längre, men det medför också ett ökat behov av äldreomsorg. I Göteborg kommer antalet personer över 80 år vara drygt 10 000 fler år 2032. Idag bor drygt 13 procent eller 3 200 i åldersgruppen 80+ på ett äldreboende. Med samma andel år 2032 kommer man att behöva drygt 1 300 platser till. Givet att många äldreboenden i Göteborg är gamla och kan behöva läggas ned kan det i praktiken handla om betydligt fler platser.

Det kommer därför att behöva byggas fler boenden, anställas mer välutbildad personal och samtidigt kommer önskemål och behov från äldre om rätten att välja sitt boende mötas. Om vi ska klara denna stora utmaning krävs att alla goda krafter med starkt engagemang i omsorgen kring äldre samverkar och samarbetar. I centrum måste de äldres önskemål vara. Ideologiska låsningar måste stå tillbaka. Tyvärr verkar delar av politiken i tappat fokus på hur livskvaliteten för Göteborgs äldre på ålderns höst värnas bäst.

I lite mer än ett år har de äldre i Göteborg som vill fått möjlighet att välja ett privat drivet äldreboende som alternativ till kommunen. Intresset för att välja har varit stort. Redan vid årsskiftet till 2023 hade drygt 700 göteborgare valt ett privat drivet äldreboende. En tydlig signal till politikerna oavsett partifärg att rätten att välja uppskattas. Sedan årsskiftet har dock antalet beviljade placeringar på privat drivna äldreboenden minskat kraftigt. Och sedan drygt två månader tillbaka har politiken i praktiken infört ett totalstopp genom att införa ett tak för antalet privat drivna platser i stadens budget. Nu hänvisas äldre enbart till kommunala boenden, inte sällan boenden som man inte önskat och i andra delar av staden långt från närstående.

Därtill är det redan idag svårt för Göteborgs äldre att få plats på äldreboende– trots att det finns ledig kapacitet på privata boenden. Boendesamordnare beskriver själva läget som ”ansträngt” i kontakt med närstående. Enligt uppgifter från förvaltningen stod 417 personer i kö till särskilt boende i mars.  Enligt statistik från IVO fanns det i april 146 äldre som trots biståndsbeslut inte fått placering inom den lagstadgade gränsen på 90 dagar. Medianväntetiden för dessa äldre var 10 månader – en ökning från 7 månader under 2022.

Det är inte värdigt att vi år 2023 har äldre som kanske avlider i kön till äldreboende samtidigt som det finns gott om lediga platser inom de privata äldreboendena. De boenden som också många göteborgare helst önskar flytta till.

Frågorna som säkert många göteborgare ställer sig är därför många:

Varför har man infört ett tak som i praktiken avskaffar valfriheten för Göteborgs äldre?

Kommer Torborg få möjlighet att välja det äldreboende som hon önskar?

Varför låter man kön växa samtidigt som det finns gott om kapacitet på de privat drivna äldreboendena?

Det är knappast ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet eftersom de privat drivna boendena har en lägre dygnskostnad, och därmed innebär lägre kostnader för Göteborgs skattebetalare. Så varför har man tagit beslutet?

Göteborgs politiker har utställt ett löfte om valfrihet till stadens äldre. De flesta inser att äldre inte är en homogen grupp och en modern politik behöver också utformas därefter. Det kan finnas önskemål om att få bo i närheten av sitt tidigare boende, nära anhöriga eller möjligheten att välja viss inriktning på boende mot exempelvis livsstil eller språk. Fokus måste nu och framåt alltid vara de äldres önskemål om rätten att välja sitt boende med god service och hög kvalitet oavsett driftsform. Det handlar om Torborg och många, många andra äldre. De styrande i Göteborg behöver släppa på prestigen och eventuella politiska låsningar. Allt annat är ett svek mot de äldre som arbetat och betalat skatt under hela sitt liv i tron om att välfärden och ska finnas där när man behöver och på det sätt man önskar det.

Anna Bergendal expert äldreomsorg

Kontakter

Bilder

Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg
Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Stora skillnader mellan länen över de som beviljas personlig assistans – regeringen måste göra en grundlig översyn av Försäkringskassans behovsbedömningar27.3.2024 13:36:43 CET | Pressmeddelande

Det är mycket stor skillnad mellan Sveriges län i antalet individer per 100 000 invånare som har statlig assistansersättning. Klart lägst är andelen i Hallands län där antalet är 99. Klart högst är andelen i Norrbottens län där antalet är 191, alltså nästan dubbelt så många som i Hallands län. Högst genomsnittligt antal statliga assistanstimmar var det i Dalarnas län med 150 timmar 2023 och lägst i Kronobergs län med 119 timmar. Skillnaden var alltså drygt 25 procent.

Unik undersökning: Nio av tio i åldersgruppen 85 till 109 år vill kunna välja äldreomsorg mellan privata och offentliga utförare.13.3.2024 09:05:51 CET | Pressmeddelande

Under ett seminarium i Stockholm idag, med medverkan av bland andra äldreminister Anna Tenje, presenterade Vårdföretagarna en rapport om äldres verkliga valfrihet. För första gången presenteras opinionsundersökningen Äldrebussen, som genomförts av Verian med en svarande målgrupp från 85 år till 109 år. Den visar bland annat att över 90 procent vill kunna välja hemtjänst och äldreboende. Samtidigt saknar drygt en miljon av de äldre möjlighet att välja hemtjänst. Siffrorna är ännu dystrare vad gäller möjligheten att välja äldreboende.

Månadens vårdkörapport: 45 000 fler kvinnor än män står i kö för en första kontakt inom den planerade specialistvården7.3.2024 08:58:29 CET | Pressmeddelande

Imorgon är det 8 mars, den internationella kvinnodagen. I januari 2024 var det 45 000 fler kvinnor än män som stod i kö för en första kontakt inom den planerade specialistvården, motsvarande 23 procent fler. Det var 13 000 fler kvinnor som väntat längre än vårdgarantin (90 dagar) på den första kontakten, motsvarande 20 procent fler. I Region Stockholm och Region Gävleborg utgjorde kvinnor mer än 60 procent av samtliga som väntat längre än 90 dagar på en första kontakt med en specialist.

Pressinbjudan: Vem försvarar valfriheten och äldres rätt att välja sin äldreomsorg?6.3.2024 14:02:42 CET | Pressmeddelande

Vårdföretagarna och SPF Seniorerna arrangerar seminarium med medverkan av äldreminister Anna Tenje och riksdagspolitiker. Datum: 13 mars, 09:00 - 10:00, frukost serveras från 08:30 Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm En unik undersökning med namnet Äldrebussen presenteras, där äldre i målgruppen från 85 år till 109 år svarar på frågor om viljan att välja sitt äldreboende. På seminariet presenterar Vårdföretagarna därutöver en rapport om hur det ser ut med valfriheten för äldre i Sveriges kommuner.

Patienttoppen 2024: Privata vårdcentraler mest uppskattade i samtliga 21 regioner29.2.2024 10:36:43 CET | Pressmeddelande

När patienter i hela landet besvarar frågor om hur nöjda de är med sin vårdcentral rankas privatdrivna vårdcentraler högt. Av Sveriges 100 mest uppskattade vårdcentraler drivs 77 av privata vårdgivare. Den sammantagna bilden från SKR:s nationella patientenkät är att patienter generellt är nöjda med sin vårdcentral – oavsett om den drivs av regionen eller en privat vårdgivare. Vårdföretagarna publicerar nu samtliga listor – region för region.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye