Örnsköldsviks Kommun

Demokratin 100 år - demokratistugan kommer till Örnsköldsvik

Dela

Som en del i Demokrativeckan i Västernorrland 8-13 september kommer Örnsköldsvik att gästas av den demokratistuga som är på turné genom landet. Veckan, som knyter an till den nationella samlingen "Demokratin 100 år", belyser genom öppna scensamtal, föreläsningar, utställningar och personliga möten olika aspekter av demokrati och mänskliga rättigheter.

Den 8-13 september arrangeras Demokrativeckan i Västernorrland. Arrangemanget syftar till att uppmärksamma den nationella samlingen ”Demokratin 100 år”. Länsstyrelsen står då värd för en demokratistuga som turnerar genom landet och har valt att placera stugan i Örnsköldsvik. Demokratistugan blir även tillgänglig digitalt och aktiviteter planeras i samtliga kommuner.

Demokratistugan, som tagits fram av kommittén Demokratin 100 år, ska spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke.

Demokratistugan anländer till torget i Örnsköldsvik den 7 september och öppnar för allmänheten 8 september. Varje dag kommer att ha ett speciellt tema där alla är välkomna att ta del av öppna samtal från scenen och möta personer och organisationer inom respektive tema. Även föreläsningar och andra kringaktiviteter står på programmet. Invigningsdagen ägnas åt tillgänglighet, dagarna därefter fokuserar på nationella minoriteter, jämställdhet och avslutas på helgen med tema ungas röst, partipolitik, folkrörelser och civilsamhälle.

– Nu när det kanske är viktigare än någonsin att lyfta demokratin och påminna oss om dess grundläggande värden känns det extra skoj att vi i Örnsköldsvik får stå värd för demokratistugan och fira demokratin lite extra. Vi har lokalt valt att också passa på att synliggöra de grundläggande mänskliga rättigheterna med alla människors lika värde och värdighet, säger Camilla Larsson, demokratisamordnare Örnsköldsviks kommun.

Vid invigningen (8 september kl 15:00) medverkar bland andra landshövding Berit Högman och Peter Öhrn, ordförande för Kommittén Demokratin 100 år samt kommunalråden Per Nylén (S) och Anna-Britta Åkerlind (C). Senare under veckan gästas demokratistugan även av biskop Eva Nordung Byström och EU-minister Hans Dahlgren.

Detaljerat program för demokratistugan i Örnsköldsvik finns på ornskoldsvik.se/demokrativeckan

Om ”Demokratin 100 år”
I år är det 100 år sedan både kvinnor och män i Sverige för första gången fick rösta i riksdagsval. Det är ursprunget till den nationella kraftsamlingen "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati" för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden. Kommuner myndigheter, regioner, organisationer, föreningar, stiftelser, akademin och företag som vill bidra till att stärka och utveckla demokratin i Sverige har bjudits in att skriva under en deklaration för stärkt demokrati, vilket Örnsköldsviks kommun gjorde i juni 2021.

Nyckelord

Kontakter

Camilla Larsson, demokratisamordnare Örnsköldsviks kommun, 070 – 390 51 69.

Bilder

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum