Demokratin 100 år - demokratistugan kommer till Örnsköldsvik
Den 8-13 september arrangeras Demokrativeckan i Västernorrland. Arrangemanget syftar till att uppmärksamma den nationella samlingen ”Demokratin 100 år”. Länsstyrelsen står då värd för en demokratistuga som turnerar genom landet och har valt att placera stugan i Örnsköldsvik. Demokratistugan blir även tillgänglig digitalt och aktiviteter planeras i samtliga kommuner.
Demokratistugan, som tagits fram av kommittén Demokratin 100 år, ska spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke.
Demokratistugan anländer till torget i Örnsköldsvik den 7 september och öppnar för allmänheten 8 september. Varje dag kommer att ha ett speciellt tema där alla är välkomna att ta del av öppna samtal från scenen och möta personer och organisationer inom respektive tema. Även föreläsningar och andra kringaktiviteter står på programmet. Invigningsdagen ägnas åt tillgänglighet, dagarna därefter fokuserar på nationella minoriteter, jämställdhet och avslutas på helgen med tema ungas röst, partipolitik, folkrörelser och civilsamhälle.
– Nu när det kanske är viktigare än någonsin att lyfta demokratin och påminna oss om dess grundläggande värden känns det extra skoj att vi i Örnsköldsvik får stå värd för demokratistugan och fira demokratin lite extra. Vi har lokalt valt att också passa på att synliggöra de grundläggande mänskliga rättigheterna med alla människors lika värde och värdighet, säger Camilla Larsson, demokratisamordnare Örnsköldsviks kommun.
Vid invigningen (8 september kl 15:00) medverkar bland andra landshövding Berit Högman och Peter Öhrn, ordförande för Kommittén Demokratin 100 år samt kommunalråden Per Nylén (S) och Anna-Britta Åkerlind (C). Senare under veckan gästas demokratistugan även av biskop Eva Nordung Byström och EU-minister Hans Dahlgren.
Detaljerat program för demokratistugan i Örnsköldsvik finns på ornskoldsvik.se/demokrativeckan
Om ”Demokratin 100 år”
I år är det 100 år sedan både kvinnor och män i Sverige för första gången fick rösta i riksdagsval. Det är ursprunget till den nationella kraftsamlingen "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati" för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden. Kommuner myndigheter, regioner, organisationer, föreningar, stiftelser, akademin och företag som vill bidra till att stärka och utveckla demokratin i Sverige har bjudits in att skriva under en deklaration för stärkt demokrati, vilket Örnsköldsviks kommun gjorde i juni 2021.
Nyckelord
Kontakter
Camilla Larsson, demokratisamordnare Örnsköldsviks kommun, 070 – 390 51 69.
Bilder
Länkar
Om
Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.
Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.
Följ Örnsköldsviks Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun
”Livskraft” ska sprida kultur till kommunens vård- och omsorgsboenden19.12.2024 12:13:57 CET | Pressmeddelande
Kultur skapar hälsa. Nu ska de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden få ta del av fler kulturella upplevelser som skapar minnen, stimulerar tankar och känslor.
Nattvandrare får årets SOL-stipendium16.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommuns SOL-stipendium 2024 går till en person vars engagemang bidrar till en tryggare miljö för ungdomar.
Mångmiljonsatsning till Örnsköldsvik och Västernorrland12.12.2024 14:25:23 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommun ska leda länsövergripande projekt för kompetensförsörjning i Västernorrland. Projektet "Kompetensmatchning och Inkludering (KomIn)" har beviljats 14 miljoner kronor i delfinansiering via Europeiska socialfonden.
Möt årets Solstipendiat11.12.2024 07:42:00 CET | Pressinbjudan
Måndag 16 december hälsas media välkomna att möta mottagaren/mottagarna av Örnsköldsviks kommuns Solstipendium 2024.
Örnsköldsvik – en av 48 städer som kraftsamlar för klimatet4.12.2024 07:32:00 CET | Pressmeddelande
48 av Sveriges 290 kommuner går nu samman för att möta klimatkrisen – Örnsköldsvik är en av dem. Tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter kraftsamlar Örnsköldsviks kommun i satsningen Klimatneutrala städer 2030. Detta är samtidigt en del i en växande global mobilisering för klimatomställning i städer, där EU tar täten och svenska städer är föregångare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum