Region Örebro län

Demokratin ska stärkas med gemensamma krafter

Dela

I en unik satsning för demokratin undertecknade i dag politiska företrädare från länets alla hörn Deklaration för en stark demokrati. Region Örebro län och regionens kommuner skrev under deklarationen som säger att de med gemensamma krafter ska utveckla och stärka de demokratiska principerna.

Torgny Larsson håller upp demokratideklarationen inför ögonen på Peter Örn.
Torgny Larsson håller upp demokratideklarationen inför ögonen på Peter Örn.

År 1921 infördes allmän rösträtt. Ett historiskt riksdagsbeslut som haft en avgörande betydelse för Sveriges utveckling och välstånd. Men det demokratiska systemet kan inte tas för givet, det gäller att varje dag värna och utveckla de demokratiska principerna.

”Viktigt att sprida kunskap”

- Att ha förmånen att få leva i en demokrati är inte alla förunnat och även om rätten att rösta och yttra sig utan konsekvenser är något som vi många gånger tar för givet får vi inte glömma att det finns hot mot vårt system. Det måste vi ta på allvar. Vi måste därför hjälpas åt för att sprida kunskaper om demokratin i syfte att stärka den, säger Torgny Larsson, ordförande i regionfullmäktige.

För att manifestera den så viktiga sammanhållningen i kampen för demokratin ägde en högtidlig ceremoni i dag rum på Universitetssjukhuset Örebro. Regionfullmäktiges presidium hade bjudit in de politiker som sitter i länets fullmäktigeförsamlingar och ordföranden för kommittén Demokratin 100 år, Peter Örn, för att underteckna deklarationen.

”Helt unikt”

Att anta Deklaration för en stark demokrati innebär att Region Örebro län och länets kommuner intensifierar arbetet för att främja demokratin. Region Örebro län kommer till exempel fokusera på jämlik och jämställd hälsa – särskilt i de områden som drabbats hårdast av covid-19, liksom att lyfta kultur som en mänsklig rättighet.

Bland kommunernas åtaganden syns bland annat intensifierat arbete med medborgardialoger och projekt för att adressera problem med hot, hat och våld som påverkar det demokratiska samtalet. Kunskapshöjande föreläsningar, demokratidagar och fokus på barn och unga är andra insatser som kommunerna åtar sig inom ramen för Deklaration för en stark demokrati.

- Det är oerhört glädjande att Region Örebro län med kommuner går samman för att tillsammans stärka och främja demokratin. Det är helt unikt att så många skriver på Deklaration för en stark demokrati samtidigt, och det gör att hela regionen kommer att uppleva ett myller av demokratistärkande åtgärder, säger Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år.


Kontakt

Torgny Larsson, regionfullmäktiges ordförande, telefon: 070-546 54 05

Thérèse Amnéus, presskontakt, kommittén Demokratin 100 år: 073-840 91 75

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Torgny Larsson håller upp demokratideklarationen inför ögonen på Peter Örn.
Torgny Larsson håller upp demokratideklarationen inför ögonen på Peter Örn.
Ladda ned bild
Peter Örn
Peter Örn
Ladda ned bild
Torgny Larsson
Torgny Larsson
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum