Riksteatern

Den lilla människan möter de stora existentiella och politiska frågorna när Riksteatern fyller 90 år

Dela
I höst tar Riksteatern ett grepp om individens förhållande till samhället. Intima människoöden belyser teman som skuld, klass och kamp. Riksteatern fyller 90 år och från Ystad till Haparanda visas alltifrån varm komedi och storslagen cirkus till nyskrivet drama och klassiker på teckenspråk.
Fotograf: Berber Theunissen
Fotograf: Berber Theunissen

Riksteatern fortsätter att föra ut angelägen och samtida internationell dramatik över hela Sverige. Guldlejonbelönade regissören Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med en totalupplevelse där publiken omsluts av röster, musik och naturens alla läten. Efter tystnaden är historien om två systrar och bandet till deras far. En bondeledare som gav sitt liv för rättvisan i Brasilien där kampen om vatten, jord, klimatet och liv förs. I nyskrivna dramat Slaget av hyllade brittiska dramatikern Anders Lustgarten, möter vi i stället två bröder där relationen sätts på spel och livsval synas när de möts igen för första gången på 13 år. Slaget regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. I Nu är jag Medea väver dramatikern Khadija El Kharraz Alami ihop sin självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar med Euripides klassiska drama om Medea. Den hyllade och prisvinnande föreställningen får Sverigepremiär med Riksteatern.  

– I höst kommer publiken att ha möjlighet att på ett lekfullt sätt vandra mellan olika scenkonstformer. Olika världsåskådningar och värderingar kolliderar i en politisk och samhällelig kontext och den lilla människans öde blir ett fönster ut mot de stora existentiella och politiska frågorna, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.  

Riksteatern turnerar under hösten med hela tre cirkusproduktioner som på olika sätt visar den bredd och skilda uttryck cirkus kan ha. Utopia av Circus I love you av nordiska cirkuskompaniet Circus I love you bjuder på kittlande akrobatik och tyngdlagens effekt i ett kringresande cirkustält. I PACE möter publiken cirkuskompaniet Below Zero som med humor, värme och originella rörelser skildrar tunga ämnen som status, maktmissbruk, samtycke och jämställdhet. Mer internationellt erkänd cirkus blir det i H O M A N, en familjeföreställning med Cyr Wheel; en cirkusdisciplin där stora metallringar manipuleras.  

Riksteatern Barn & Ungas konstnärliga ledare, Malin Axelsson, sätter i samarbete med Unga Dramaten upp den brännande aktuella rysaren Flickor som försvinner. I Puppan får den yngre publiken ta del av prisbelönta författaren och illustratören Emma AdBåges berättelse om vänskap, växtvärk och steget från barndom till det där mitt emellan. Den tidlösa klassikern Bröderna lejonhjärta fyller 50 år och Riksteatern Crea bjuder på en visuell och oväntad familjeföreställning. 

Två uppmärksammade samproduktioner får möta hela Sveriges publik i höst. I kroppen min bygger på den uppmärksammade blogg som musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tone Schunnessons och Ragna Weis unisont hyllade nytolkning av Tolstoys klassiker, Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina, med Emma Brommé i titelrollen ska också på Riksteaterturné. 
 
Två av Sveriges mest fängslande poeter skapar tillsamman poesipärlan Lo Ragnar & Nino. Lo Ragnar Lindström undersöker relationen mellan människan och natur och diktar om Västerbottens glesbygd, myrar, skogar och om arv, kropp och kärlek. Nino Mickframför sin nya diktsvit Hej helvetet, en resa till själens botten. En uppgörelse med kristen tro skildrad genom berättaren Lucifer som har störtats från himlen. 

Publik- och kritikersuccéerna Britt-Marie var här och Stolarna vid havet fortsätter att turnera land och rike runt och den folkkära Marianne Mörck spränger 100 vallen med över 120 turnéstopp i höst. 

HÖSTENS Riksteaterproduktioner   
 

TEATER 
 

Slaget  
Nyskriven pjäs av den hyllade brittiska dramatikern Anders Lustgarten. Två bröder möts för första gången på 13 år för att delta på pappans begravning och relationer sätts på spel när livsval synas. Konflikten är oundviklig och intrigerna hopar sig. Vem ska tala på begravningen? Vilka sanningar tillåts komma fram? Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef regisserar. Slaget är ett samarbete mellan Riksteatern och Matthew Linley Creative Projects.  

Sverigepremiär 30 september, Årsta 
Pressvisning 27 september, Hallunda, Stockholm 

Nu är jag Medea 
I publik- och kritikerrosade Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. Vi får följa med i en uppväxt där skillnaderna mellan den västerländska och marockanska världen ger upphov till en rikedom av kultur, språk, religion, musik och mat ända tills de två världarna kolliderar. Ett gästspel från Productiehuis Theater Rotterdam i Holland. 

Sverigepremiär 1 oktober, Dieselverkstaden, Stockholm 

Lo Ragnar & Nino 
Två av Sveriges mest fängslande poeter skapar tillsamman poesipärlan Lo Ragnar & Nino. Lo Ragnar Lindström vann Aftonbladet Kulturs skrivtävling 2022. Den undersöker relationen mellan människan och natur och diktar om Västerbottens glesbygd, myrar och skogar. Det handlar om arv, kropp, kärlek och om att hitta ett hem i en annan människa.  Nino Mick blev svensk mästare i poetry slam 2013 och tilldelades Svenska kyrkans kulturpris 2015. Nu framför Nino Mick sin nya diktsvit Hej helvetet, en resa till själens botten. Med avstamp i arvet från och uppgörelsen med kristen tro diktar den fram berättaren Lucifer som har störtats från himlen och desperat söker ett språk för upplevelsen och sorgen.  
 
Urpremiär 25 oktober, Kalmar 
Pressvisning 21 oktober, Hallunda, Stockholm 
 

Efter Tystnaden 
Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med ett nytt verk. Efter tystnaden är en totalupplevelse där publiken omsluts av röster, musik och naturens alla läten. Det är historien om två systrar och bandet till deras far. En bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan i Brasilien där kampen om vatten, jord, klimatet och liv förs. Berättelsen flyter sömlöst mellan teaterscenen och filmduken, mellan dåtid och nutid, mellan fiktion och verklighet och ställer frågor om ursprungsbefolkningars situation i Brasilien och i resten av världen. Ett samarbete mellan Riksteatern och Axis Productions, Frankrike och Compagnie Vertice de Teatro, Brasilien.  
 
Sverigepremiär 17 november, Dieselverkstaden, Stockholm 

I kroppen min 
I kroppen min bygger på den uppmärksammade blogg som musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund skrev från att han drabbats av cancer 2011 fram till sin död 2013. I föreställningen följer publiken en man som med brinnande angelägenhet utforskar meningen med livet såväl som med döden, spelad av Razmus Nyström. Musik av och med Mats Björke live på scen. Idé Josefin Rosales, manus Jani Lohikari efter texter av Kristian Gidlund, i regi av Johan Paus. En samproduktion mellan Riksteatern och Parkteatern – Kulturhuset Stadsteatern.  

Premiär 12 september, Borlänge 

  
Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina 
Fritt efter Leo Tolstojs klassiker gör Tone Schunnesson (manus) och Ragna Wei (regi) en nytolkning av Anna Karenina. I en berättelse om begär och brustna hjärtan skärskådas Anna Kareninas psyke för att förstå drivkrafterna bakom den ikoniska kvinnogestalten. Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är ett samarbete mellan Riksteatern och Orionteatern.  

Premiär 21 september, Bollnäs
 


Är det hett här
 
Är det hett här? är en komedi om klimakterier som i sitt utförande är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Med humor delar skådespelaren Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia - varvat med Shakespeare och oinbjudna experter. Av Anna Hultin i regi av André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. 

 
Sverigepremiär 25 september, Söråker 
Pressvisning 22 september, Hallunda, Stockholm 

Tre rum 
En föreställning om valen som avgör vilka vi blir, hur vi lever och hur lätt våra tillkortakommanden ärvs vidare till nästa generation. Föreställningen gör något som tidigare aldrig gjorts på en teaterscen - den framförs i tre länder samtidigt. Med en skådespelare på varje scen, möts de tre kvinnorna i en virtuell värld inför tre olika publiker. En ny scenkonstform där föreställningen blir unik beroende på vilket av de tre rummen publiken befinner sig i. 

Urpremiär 12 september i Trondheim, Sundsvall och Jakobstad. 
 

Britt-Marie var här 
Marianne Mörck är tillbaka och spelar alla roller i publik- och kritikersuccén Britt-Marie var här. En humoristisk och varm föreställning om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. Baserad på Fredrik Backman roman med samma namn, regi och dramatisering Eva Dahlman. 
 
Premiär 14 september, Söderhamn 
 

Stolarna vid havet 
Adde Malmbergs publik- och kritikersuccé Stolarna vid havet fortsätter i höst sin Sverigeturné. På varsin sida av tomtgränsen gnabbas grannarna och de politiska motståndarna Allan och Rutger om precis allt de tycker olika om. En nyskriven varm komedi om politik och vänskap av och i regi av Adde Malmberg. I rollerna Ralph Carlsson och Mats Qviström. 

Premiär 16 september, Vessingebro  

CIRKUS 

Utopia av Circus I love you 
Cirkusen kommer till stan i form av Utopia av Circus I love you som kommer att resa ett cirkustält på alla orter dom besöker hösten 2023 runt om i Sverige. Cirkus I love you är ett ungt, djurfritt kompani som gör modern cirkus för hela familjen på de internationella språken musik och akrobatik. Utopia av Circus I love you är en akrobatisk symfoni som komponeras fram av toner, ackord och rytm. Fem multitalanger ger med humor och värme publiken överraskningar, kittlande akrobatik och en emotionell resa genom varje akt. Utopia av Circus I love you är en samproduktion mellan Riksteatern och cirkuskompaniet Circus I love you. 
 
Premiär 17 augusti, Växjö 

Homan  
Cirkusartisterna, dansarna och rörelseforskarna Vejde Grind och Vincent Bruyninckx letar efter ordning i ett självförvållat kaos. De har sin spetskunskap i Cyr Wheel; en cirkusdisciplin där man manipulerar stora metallringar. H O M A N är en humoristisk, varm och sårbar cirkusföreställning där kärleken till det absurda förenar.  I samarbete med Collectif Malunés. 

Premiär 21 september, Sundsvall 
Pressvisning 15 september, Hallunda, Stockholm 

PACE 
Med humor och värme möter cirkuskompaniet Below Zero den unga publiken och navigerar genom laddade ämnen som status, maktmissbruk, samtycke och jämställdhet.  Hur sätter vi gränser för att känna tillit och trygghet? PACE är en samtida cirkusföreställning med komik, omtanke och modern cirkus på högsta nivå. Med parakrobaterna Axel Ahl och Sara Runsten. Ett gästspel från Below Zero.  
 
Premiär 18 september Karlskrona 
Pressvisning, 15 september, Hallunda, Stockholm 

RIKSTEATERN BARN & UNGA   

Puppan 
Vad händer med inuti:et när utanpå:et ändras? I Puppan får den yngre publiken ta del av prisbelönta författaren och illustratören Emma AdBåges berättelse om vänskap, växtvärk och steget från barndom till det där mittemellan. Puppan är en nyskriven, färgsprakande föreställning om att vara trogen sig själv och samtidigt våga sträcka sig ut. Av Emma AdBåge i regi av Anja Rajic. En produktion från ung scen/öst i samarbete med Riksteatern barn och unga


Premiär 13 september, Skellefteå  
Pressvisning, 8 september, Hallunda, Stockholm 

Flickor som försvinner 
I den lilla bortglömda orten Vanstorp lever den femtonåriga Isa instängd bakom galler och taggtråd med sin överbeskyddande mamma. En dag dyker Ami upp och drar Isa från mamman, ut i staden, in i förbjudna lekar. Det Ami mest av allt vill, är att de ska gå ner i mörkret på nattklubben Grottan. En rysare med musik och mystik som bygger upp en klubbig och suggestiv värld. Skriven och regisserad av Malin Axelsson, konstnärlig ledare på Riksteatern Barn & Unga. I samarbete med Unga Dramaten. 

Urpremiär 3 oktober i Hudiksvall 
Pressvisning 29 september, Hallunda, Stockholm 

RIKSTEATERN CREA   

Bröderna Lejonhjärta 
Riksteatern Crea uppmärksammar att Astrid Lindgrens tidlösa klassiker Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år. Mindy Drapsa skapar en värld som är både magisk och förankrad i verkligheten fylld av teman minst lika aktuella idag som när boken skrevs. En storslagen familjeföreställning med åtta medverkande på scen. I samarbete med Teater Manu.  

Premiär 30 september, Hallunda, Stockholm 

DANS 

Locus 
En dansföreställning, om en plats där människan andas, lever och förändras genom rörelser och rytmer. Det är en plats som säger ja till livet i en tid då många tappat tron på framtiden. På scen ser vi de tre dansarna Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona och Abigail Vrede som liksom koreografen Viktor Fröjd har sin bakgrund inom streetdance. Anton Anderssons video- och ljusinstallationer, Dijle Neva Yigitbas musik och Sarah Nakiitos kostym, skapar tillsammans med dansarna på scenen, och publiken i salongen, den gemensamma platsen Locus. En samproduktion med Scenkonst Sörmland. 
 
Premiär 29 september, Eskilstuna 
Pressvisning 26 september, Hallunda, Stockholm  

Jarkelidh 
Marit Shirin Carolasdotter är koreograf med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. Hennes verk Jarkelidh tar avstamp i det vacuum som uppstår av att berättelser gått förlorade genom generationerna. Dansverket utforskar känslan av att inte ha tillgång till sina egna språk och kulturer. Men också förmågan att hela sig själv, att hitta sin röst, forma sin verklighet och återskapa banden till det förflutna. Med rörelser förstärkta av en suggestiv ljudkomposition, dynamisk ljussättning och skulptural scenografi får vi följa med i transformationen. Med dansarna Linnéa Sundling och Sebastian Björkman. 
 
Urpremiär 29 oktober, Luleå 
Pressvisning 26 oktober, Hallunda, Stockholm 

Läs mer om Riksteaterns dansrepertoar för hösten 2023 och våren 2024 här. 
 

ÖVRIGA PRODUKTIONER   

Möt Radiokorrespondenterna  
Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Publiken får en unik möjlighet att vara med och möta korrespondenterna och höra om deras arbete och vardag. Vem som besöker respektive ort förblir en hemlighet in i det sista, då korrespondenterna ständigt är på resande fot och kan få ändrade resplaner med kort varsel. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio. 

En kväll med Sveriges Radio 
En kväll med Sveriges Radio arrangeras en gång i månaden på olika platser i landet, varje kväll med unika gäster och innehåll. De just nu mest populära poddarna och radioprogrammen spelas in live inför publik. Det blir välkända titlar som Spanarna i P1, P3 Historia, Det politiska spelet och Lantzkampen i P1. Några av de som medverkar är Jessica Gedin, Annika Lantz, Cecilia Düringer, Parisa Höglund och Ingvar Storm. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio. 

Voices of change 2023 
Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymme genom liveframträdanden och via Riksteatern Play. Under våren och sommaren samarbetar Riksteatern bland annat med Stockholms Kulturfestival och vi möter då artister som Lena Chamamyan, Carole Samaha, Aynur Dogan med flera.      

För mer informationhttps://www.riksteatern.se

Pressbilderhttps://mediabank.riksteatern.se

Kontakter

Bilder

Fotograf: Berber Theunissen
Fotograf: Berber Theunissen
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf: Petter Persson
Fotograf: Petter Persson
Ladda ned bild
Fotograf: Tomas Kold
Fotograf: Tomas Kold
Ladda ned bild
Fotograf: Senay Berhe
Fotograf: Senay Berhe
Ladda ned bild
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye