Patent- och registreringsverket

Det enhetliga patentsystemet träder i kraft 1 juni

Dela
I över 50 år har den europeiska patentkonventionen varit en grundpelare för utvecklingen av konkurrenskraft och tillväxt. Den 1 juni 2023 kommer bli en historisk dag när det nya enhetliga patentsystemet träder i kraft.
Foto: Knut Capra Pedersen
Foto: Knut Capra Pedersen

– Det enhetliga patentsystemet är en viktig förutsättning för att stärka Sveriges och Europas innovations- och konkurrenskraft. Från och med den 1 juni kommer den som planerar att ansöka om ett europeiskt patent i flera europeiska länder få betydande administrativa och kostnadsmässiga fördelar genom att begära enhetlig effekt, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på Patent- och registreringsverket.

Reformen består av ett enhetligt patent som gäller automatiskt i många EU-länder efter att EPO (europeiska patentmyndigheten) godkänt patentet, om patentsökande begär det. Systemet kommer alltså att förenkla för sökanden. Det ersätter inte de tidigare vägarna till att ansöka om patent, utan utgör ytterligare en väg. Alla EU-länder deltar inte i det enhetliga patentsystemet. Till en början kommer ett enhetligt patent att vara giltigt i 17 länder. Det kommer gradvis att bli fler, men ett par länder har valt att stå helt utanför systemet. 

En enhetlig patentdomstol för tvister om europeiska patent kommer också att etableras. Det kommer bidra till en ökad rättssäkerhet och minimera riskerna för olika utgångar för tvister om ett europeiskt patent prövas i en och samma domstol.

– På sikt kommer det enhetliga patentsystemet leda till att nya typer av strategiska beslut kommer behöver fattas av företag som tillämpar systemet. Det är hög tid att se över sitt företags patentstrategi och hur man skyddar sina immateriella tillgångar på bästa vis, avslutar Peter Strömbäck.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Knut Capra Pedersen
Foto: Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Inte alltid äkta vara24.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Anmärkningsvärt många. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med köpfesten Black Friday och stundande julhandel riskerar många konsumenter att drabbas hårt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum