Dagens Samhälle

Det kostar att styra i koalition

Dela

Efter förra valet bildades drygt 100 blocköverskridande styren i kommunerna. Har väljarna belönat eller straffat initiativen? Facit är att 9 av 10 av koalitionerna backade i årets val.

Dagens Samhälle har granskat valresultatet för de 102 blocköverskridande koalitioner som styrt i kommunerna sedan förra valet. 94 av dem har fått minskat väljarstöd. 86 har tappat mandat.

Under mandatperioden har 83 av de 102 haft majoritet i fullmäktige. Med resultatet i årets val skulle bara 29 av koalitionerna klara det.

– Det är definitivt så att blocköverskridande samarbeten inte motverkat den grundläggande trenden att de som styr straffas av väljarna, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, där han lett ett blocköverskridande styre som tappat sin majoritet.

Väldigt ofta kostar det att styra. Exempelvis har de rödgröna koalitionerna gått ännu sämre än de blocköverskridande, nio av tio har backat. Alliansstyrena har klarat sig bättre, men drygt 40 procent av dem har fått ett minskat stöd.

Många blockbrytare hoppades säkert att de skulle ha lättare att behålla majoriteten. Inte så få styrde med ett rejält övertag. Dessutom är det rimligt att tänka sig att det blir lättare att som koalition kompensera för valvindar. Men för många blev valet tufft.

Hela artikeln bifogas

Nyckelord

Kontakter

Erik Pettersson
Nyhetschef
ep@dagenssamhalle.se
070-3109817

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum