Di Gasell 2020 - nya vinnare i Gävleborg, Värmland, Örebro, Västmanland och Örebro

Dela

På tisdagseftermiddagen, den 20 oktober, utsågs Gasellvinnarna i Värmland, Gävleborg, Västmanland, Örebro och Dalarna vid en digital prisceremoni. Affärstidningen Dagens industris Gasellundersökning, Sveriges största tävling i tillväxt, genomförs i år för tjugoförsta året i rad.

Värmland: BMJ Betonghåltagning & Entreprenad

Bygg- och entreprenadföretaget BMJ Betonghåltagning & Entreprenad i Edsvalla är Värmlands Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 2 471 procent till 63,9 miljoner kronor, och har 39 anställda.
Efter att ha varit kolleger på ett annat företag valde Patrik “Biffen” Arn Svensson, Magnus Nyman och Jesper Johansson, trion bakom bolaget som också står för BMJ i företagsnamnet, att starta eget 2015. Ett tvåårigt uppdrag på pappersbruket BillerudKorsnäs på värmländska Gruvön, där världens modernaste kartongmaskin – KM7 – byggdes mellan 2017-2019, har bidragit till bolagets snabba tillväxt.
“Tack vare det jobbet kunde vi bygga upp företaget ordentligt under tiden”, säger Patrik ”Biffen” Arn Svensson.

Gävleborg: Semcab

Tillverkningsföretaget Semcab, Swedish Electric Mechanical Construction, i Gävle är Gävleborgs Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 339 procent till 33,8 miljoner kronor, och har 17 anställda.
Semcab ägs av Hans Engvall och tillverkar och monterar komponenter till elcentraler och apparatskåp. De senaste årens starka tillväxt grundar sig i att företaget har byggt ett starkt förtroende bland kunder och att det expanderat till fler orter i Sverige, bland annat Göteborg, Karlstad och Luleå.

Västmanland: Mark & Bygg i Kungsör

Mark- och anläggningsföretaget Mark & Bygg i Kungsör är Västmanlands Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 370 procent till 38,6 miljoner kronor, och har 16 anställda.
Bolaget drivs sedan 2012 av Jimi Jacobsson, som började sin entreprenörsresa som snickare. Ett brett kontaktnät och nöjda kunder har med åren lett till att bolaget har vuxit och numera även tar sig an mark- och anläggningsjuppdrag. Bland uppdragen finns bland annat Arboga padelhall, där Mark & Bygg i Kungsör gjorde markarbetet till hallen, och där den padelentusiasten Jimi Jacobsson också är en av fem delägare.


Örebro: Karlskoga Motorstadion

Motorbaneföretaget Karlskoga Motorstadion med säte i Karlskoga är Örebros Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 239 procent till 25,1 miljoner kronor, och har 14 anställda.
Företaget driver motorbanan Gelleråsens Arena där den tidigare tävlingsförararen Richard Göransson är delägare och vd. Efter att ha lagt proffskarriären på hyllan 2018 har han arbetat för att locka nya kunder och arrangemang till motorbana, och med satsningar på både utbildningar och företagsevent har tillväxten för bolaget tagit fart.
“Jag har tävlat i hela mitt liv, men även i företag kan man tävla”, säger Richard Göransson.

Dalarna: Nyman Jansson Bygg

Bygg- och entreprenadföretaget Nyman Jansson Bygg i Ludvika är Dalarnas Gasellvinnare – länets snabbast växande företag enligt Dagens industris Gasellkriterier. Bolaget har de senaste tre åren ökat omsättningen med 340 procent till 51,9 miljoner kronor, och har 12 anställda.
Företaget drivs av Pär Höök och David Åsberg, som 2018 tog chansen att ta över bolaget när de förra ägarna ville gå i pension. Under deras ledning har bolaget nischat sig på medelstora jobb, en satsning som har burit frukt och bäddat för bolagets starka tillväxttakt.

Årets Gasellundersökning i Sverige

Sammanlagt 846 svenska företag klarar i år kraven för att utses till Gaseller. Det är en minskning jämfört med i fjol, då 1 250 företag klarade Gasellkriterierna.
Antalet Gaseller län för län 2020 (antalet 2019 inom parentes)
Värmlands län: 16 (20)
Gävleborgs län: 19 (29)
Västmanlands län: 19 (40)
Örebro län: 15 (40)
Dalarnas län: 16 (28)
Gasellföretagen skapar mängder av nya jobb där de är verksamma.
I Värmlandss län har årets 16 Gasellföretag anställt 255 personer de senaste tre åren.
I Gävleborgs län har årets 19 Gasellföretag anställt 231 personer de senaste tre åren.
I Västmanlands län har årets 19 Gasellföretag anställt 229 personer de senaste tre åren.
I Örebro län har årets 15 Gasellföretag anställt 146 personer de senaste tre åren.
I Dalarnas län har årets 16 Gasellföretag anställt 135 personer de senaste tre åren.

Vad är en Gasell och vem vinner?

Gasellföretagen lever upp till följande hårda kriterier.
Ett Gasellföretag:
omsätter minst 10 miljoner kronor och har minst 10 anställda.
har mellan 2016 och 2019 minst fördubblat sin omsättning och ökat den varje år.
har under samma period också varit lönsamt.
har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
har sunda finanser.

Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen. Det företag som har vuxit snabbast i ett län vinner Gaselltävlingen i det länet. Tillväxten mäts som ökning av omsättningen. Årets Supergasell, Sveriges snabbast växande företag, utses på Dagens industris digitala Gasellgala den 8 december. Då kommer även de nya hederspriserna Årets Impactgasell, Årets Kvinnliga Gasell och Årets Framtidsgasell att delas ut.

Vill du veta mer?

Kontaktpersoner på Dagens industri, om du har frågor om evenemanget respektive undersökningen:
Rebecka Forsman Fresk, projektledare Di Gasell, 0735-58 49 98, rebecka.forsman@di.se
Caroline Åkerlund, Gasellredaktör, 08-573 650 00, caroline.akerlund@di.se

Nyckelord

Länkar

Om

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

Följ Dagens industri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens industri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum