Diakonia

Diakonia certifierad för högkvalitativt biståndsarbete

Dela

I oktober blev biståndsorganisationen Diakonia den andra organisationen i Sverige och den 23:e i världen, att bli certifierad enligt Core Humanitarian Standards (CHS). Certifieringen erkänner att Diakonias arbete uppfyller CHS krav på kvalitet, ansvarsutkrävande och transparens.

Mawarire och Sifoso Chekedzerai tillsammans med personal från Diakonias huvudkontor vid besök hos organisationen Musasa i Zimbabwe.
Mawarire och Sifoso Chekedzerai tillsammans med personal från Diakonias huvudkontor vid besök hos organisationen Musasa i Zimbabwe.

CHS-standarden framhåller vikten av att utvecklingsaktörer och organisationer inom den humanitära sektorn sätter människan i centrum.

– Certifieringen innebär att det finns ett tydligt ramverk som rättighetsbärare kan utgå från för att ställa krav på oss, vilket kommer att göra att vi kan fortsätta växa och bli bättre, säger Julle Bergenholtz-Foglander, humanitär rådgivare på Diakonia som koordinerat certifieringsprocessen.

Högt betyg för Diakonias kontextanalyser och koordinering

Certifieringen visar att Diakonia möter de åtaganden och indikatorer som CHS består av väl. Arbetet med personalfrågor, koordinering med relevanta aktörer och kontextanalys får höga betyg. Genomlysningen av Diakonias arbete visar att det finns utvecklingsområden som fortsatt behöver stärkas upp, som exempelvis Diakonias funktioner för klagomål liksom arbetet med att säkerställa system och tydliggöra avtal med samarbetsorganisationer när det gäller att förhindra sexuella trakasserier och sexuellt utnyttjande.

– CHS bidrar till att det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier och övergrepp sätts högt upp på den humanitära agendan. Certifieringen är därmed ett viktigt verktyg för att förbättra sektorn då även andra organisationer kan granska sig själva utifrån dess kriterier, säger generalsekreterare Lena Ingelstam.

Diakonias väg till certifiering

Under certifieringsprocessen har 60 anställda i sju länder inom Diakonia blivit intervjuade av externa konsulter på uppdrag av Humanitarian Quality Assurance Initiative (HQAI). De intervjuade fick svara på frågor om hur de säkerställer att Diakonias arbete genomsyras av kvalitet och ansvarsutkrävande system. Även sex av Diakonias samarbetsorganisationer har intervjuats för att ge sin syn på samarbetet med Diakonia.

– Det här har varit en spännande, utvecklande och utmanande process för Diakonia. Jag är därför väldigt stolt över att Diakonia, vår personal och våra samarbetsorganisationer har kunnat visa att Diakonia lever upp till CHS-standardens krav, säger Julle Bergenholtz-Foglander.

Diakonias certifiering gäller från 2020 till 2024. Under tiden kommer ytterligare intervjuer och utvärderingar att göras med Diakonia för att säkerställa att organisationen gör framsteg på de utvecklingsområden som identifierats under certifieringsprocessens gång.

Fakta Core Humanitarian Standard (CHS)

Core Humanitarian Standard (CHS) består av nio åtaganden och 62 indikatorer. Standarden skapades år 2015 efter att flertal standarder utifrån kvalitet och ansvarsutkrävande gick samman för att bilda en gemensam standard. Två svenska organisationer har blivit tilldelade certifieringen och totalt i hela världen är 23 organisationer certifierade. Läs mer om CHS här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mawarire och Sifoso Chekedzerai tillsammans med personal från Diakonias huvudkontor vid besök hos organisationen Musasa i Zimbabwe.
Mawarire och Sifoso Chekedzerai tillsammans med personal från Diakonias huvudkontor vid besök hos organisationen Musasa i Zimbabwe.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum