Umeå kommun

Digital plattform ska underlätta hållbart resande

Dela

Umeå kommun har beslutat medfinansiera projektet Mobilitetstjänster Mariehem som innebär användning av en digital plattform för att underlätta invånarnas tillgång till olika transportmedel, som kollektivtrafik, cykelpool, bilpool, hyrbil och taxi. Sjösättning av tjänsten planeras till hösten 2021.

– Det här är ett spännande projekt eftersom målet är att erbjuda invånarna ett enklare och mer hållbart vardagsresande genom ökad tillgång till olika transportmedel. Tanken är att vi i nästa steg ska kunna dra lärdomar av projektet som vi använder till nya stadsutvecklingsprojekt, samt till befintliga bostadsområden i Umeå, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Esam AB har ansökt om medfinansiering från Umeå kommun på 250 000 kr för deltagande i projektet ”Mobilitetstjänster på Mariehem”. Målet är att erbjuda ett enklare hållbart vardagsresande för hushåll genom att integrera utvalda transportmedel, som bilpool, till en tjänst.

Projektet planeras starta hösten 2021, men tidplanen kan förskjutas på grund av omständigheter kopplat till rådande coronapandemi.

Deltagande partners i projektet är HSB, Heimstaden, Riksbyggen, Rikshem, som tillsammans med Umeå kommun är projektägare. Projektledare är Esam AB. Övriga projektpartners är Balticgruppen, Umeå Energi, Ultra samt Länstrafiken i Västerbotten. Leverantör av mobilitetstjänsten är Ubigo Innovation AB.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum