LO

Död, fusk och svek - LO i Almedalen

Dela
LO deltar under Almedalsveckan med ett eget seminarium och deltagande på en mängd andra. På plats är ordförande Susanna Gideonsson, chefsekonom Laura Hartman och ungsekreterare Elsa Alm samt ytterligare sakkunniga i aktuella frågor kring arbetsmarknad.

På tisdagen släpper LO en ny rapport, “Kampen för ordning och reda” som presenteras på ett seminarium tisdag 5 juli 13:30 - 14:30 på Kinbergs plats 3, trädgården, Visby. 

Död, fusk och svek. Arbetslivskriminalitet i Sverige. 
Varje dag pågår brott mot arbetare i Sverige. Arbetslivskriminalitet är systematiskt fuskande och regelöverträdelser som leder till situationer där arbetare riskerar liv och hälsa. 

Rapporten presenterar förslag över vad som behöver göras för att bekämpa arbetslivskriminaliteten och ger en inblick i fyra branscher drabbade av arbetslivskriminalitet, bygg/anläggning, transport, personlig assistans/hemtjänst och hotell/restaurang. 

Inte sällan är det arbetskraftsinvandrare som blir utnyttjade, som tvingas arbeta för låga löner och skandalösa arbetsvillkor. Men det handlar också om ekonomisk brottslighet och välfärdsbrottslighet. 

Oseriösa företag får konkurrensfördel mot seriösa företag när de undviker att betala lagstadgade skatter och avgifter och bryter mot de regler som finns på svensk arbetsmarknad. 

Men det är inte bara de arbetstagare som drabbas direkt av arbetslivskriminaliteten som far illa. Kollektivet av arbetare i samma bransch drabbas också med lönepress och sämre villkor. 

Medverkande: 
Susanna Gideonsson, LO:s ordförande 
Mikael Damberg, Finansminister 
Staffan Isling, VD, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) 
Ola Pettersson, Ordförande, Delegationen mot arbetslivskriminalitet 
Tomas Andersson, Kommissarie och chef, Polisoperativa enheten i Umeå 
Pia Bergman, Expert på ekonomisk brottslighet, Skatteverket 
Håkan Olsson, Ställföreträdande generaldirektör, Arbetsmiljöverket 
Isabelle Ljungberg, Moderator, LO 
 

Kontakter

Bilder

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum