Doktor Glas – en ljudpromenad genom Stockholm med Krister Henriksson
Krister Henrikssons enmansföreställning Doktor Glas, baserad på Hjalmar Söderbergs roman, har spelats över trettio gånger på Dramatens stora scen. Nu ges publiken möjlighet att återuppleva dramat under en ljudpromenad genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Från och med idag kan publiken ladda ner en app och spela upp Henrikssons gestaltning. Genom GPS-teknik ges tillgång till en helt ny inläsning som endast går att nå via särskilda punkter runt om i Stockholms innerstad.

Det är Doktor Glas själv, gestaltad av Krister Henriksson, som leder lyssnaren mellan de olika stockholmsadresser där Söderbergs kärleks- och morddrama utspelar sig – från Bondeska palatset i Gamla Stan, via mordplatsen i Kungsträdgården och slutligen till mottagningen vid Klara Kyrka. Med en app, där ljudet levandegjorts kan publiken själv vandra genom Stockholms gator och uppleva texten som om den berättades för första gången av Doktor Glas. Karta över promenadvägen finns i appen liksom utförliga och tydliga instruktioner så att publiken lätt kan promenera och uppleva Stockholm genom doktorns ögon.
I den här problematiska tiden känns det viktigt att göra allt för att nå ut på många olika sätt, inte minst till de i riskgrupp som inte kan besöka vårt teaterhus. Krister Henriksson har spelat Doktor Glas jättelänge och nu ska det bli intressant att se hur den tar sig i uttryck i det här formatet, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten.
Regissören Peder Bjurman har tillsammans med DVA Studio skapat en upplevelse som ligger nära teatern men i stället använder stadsrummet som scen. Det enda publiken behöver är en fulladdad smartphone, hörlurar, bekväma kläder och promenadskor.
Med hjälp av GPS-punkter längs vägen spelas text och musik upp och följer publiken i dess promenadtakt. Vid varje ny punkt – appens inbyggda karta guidar fram – spelas en ny scen upp och Doktor Glas dagboksanteckningar hörs i hörlurarna. Scenrummet i form av ljud från omgivningen eller dramatisk musik bidrar till en känsla att befinna sig mitt i ett stundande mord.
Appen känner av användarens tempo och position där varje scen spelas upp i realtid. Kombinationen av tredimensionellt ljud, Krister Henrikssons monolog och platserna man befinner sig på skapar en otrolig närvarokänsla där man själv blir en del av föreställningen. Med Stockholm som scen är detta ett helt nytt sätt att uppleva teater på, säger Johan Ansterus på DVA Studio.
Den melankoliska romanen från förra sekelskiftet skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som hamnar i ett moraliskt dilemma när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor. Scenföreställningen Doktor Glas med Krister Henriksson hade premiär på Vasateatern 2006 och har sedan dess spelats hundratals gånger, turnerat internationellt till bland annat Helsingfors, London, Köpenhamn och Montreal, och spelas sedan 2011 på Dramatens stora scen.
Upplevelsen är Corona-säkrad, då den utspelar sig utomhus och promenaden görs ensam eller med en vän.
En samproduktion mellan Dramaten, TÅBB AB och DVA Studio AB.
Promenadtid: ca 1 timme och 30 minuter
Promenadens längd: ca 5 km
Utrustning: fulladdad mobiltelefon, hörlurar, promenadskor och bekväma kläder
Kostnad för nedladdning: 59 kr
Text: Hjalmar Söderberg
Medverkande: Krister Henriksson
Idé, regi och bearbetning: Peder Bjurman
Musik: Leif Jordansson
Produktion: DVA Studio AB
Doktor Glas – en ljudpromenad, släpps den 15 september. Appen finns att ladda ner på AppStore och Google Play.
För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder






Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten och Statens fastighetsverk tar nästa steg för att öka den fysiska tillgängligheten på teatern20.6.2022 09:11:33 CEST | Pressmeddelande
Dramaten kommer tillsammans med Statens fastighetsverk att byta ut den tillfälliga hissen vid huvudentrén till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan enligt ritningar utförda av arkitektkontoret Ahrbom & Partner. Bygget påbörjas efter sommaren och beräknas vara klart i början av 2023.
Dramaten står värd för Scenkonstbiennalen 202314.6.2022 13:21:55 CEST | Pressmeddelande
Nästa år firar Scenkonstbiennalen 30 år och återvänder då till Stockholm där den gick av stapeln den allra första gången. Nu står det klart att Dramaten agerar värdteater under denna jubileumsbiennal som äger rum den 30 maj – 4 juni 2023.
Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande
Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.
Gästspel med hyllat internationellt danskompani18.5.2022 12:05:59 CEST | Pressmeddelande
Ett av världens mest ansedda danskompanier, Batsheva Dance Company, gästar Dramaten med Decadance#21. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 4-5 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreografen Ohad Naharin. Efter föreställningen den 4 juni ges ett samtal med Ohad Naharin.
Årets stipendiater på Dramaten17.5.2022 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Traditionsenligt delades i dag, den 17 maj, stipendier ut i samband med Dramatens födelsedag, den 234:e i ordningen. Följande priser och stipendier utdelades; Flitstipendiet, Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj, stipendier ur Jubileumsfonden, Göthe- och Bennystipendiet samt Artistklubbens Antonpris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum