Kungliga Operan

Dokumentär om Kungliga Operan mitt i pandemin

Dela

Dokumentären 50 personer avslöjar känslostormarna och kontroverserna bakom kulisserna när Kungliga Baletten, koreografen Alexander Ekman, scentekniker och övriga i produktionen kämpar mot urkraften covid-19.

Dokumentären 50 personer. Foto: Kungliga Operan/Arthur Ljunggren
Dokumentären 50 personer. Foto: Kungliga Operan/Arthur Ljunggren

I dag den 12 april är det premiär för dokumentären 50 personer på Operan Play.

Se 50 personer på Operan Play

I denna unika inblick får tittaren uppleva arbetet med Alexander Ekmans dansverk SHIFT | CACTI och se produktionen hantera de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Dokumentären är mitt i händelsernas epicentrum och belyser utmaningarna med planer som utvecklas för att sedan rivas och hoppet som ömsom tänds och släcks på Kungliga Operan under 2020.

»Från början var uppdraget att följa Alexander Ekman, med corona som backdrop. Historien var SHIFT. Uppdraget förändrades på vägen, i samband med att corona förändrade världen«, säger Arthur Ljunggren, filmskaparen bakom 50 personer.

Mer än 300 dokumenterade timmar mynnar ut i denna 60 minuter långa bergochdalbana, som bäst beskrivs som kampen mot pandemins berövande av konstnärlig frihet.

»Kreativiteten går inte att stoppa, inte ens av en pandemi. Här blir det så tydligt hur nödvändigheten att få skapa något krossar alla motgångar«, säger Birgitta Svendén, vd och operachef på Kungliga Operan.

Om Operan Playhttps://operanplay.se
Operan Play är Kungliga Operans streamingtjänst och digitala scen. Här handplockas föreställningar och annat exklusivt material direkt från Sveriges nationalscen för opera och balett. Operan Play lanserades i mars 2020 och har sedan dess haft över 370.000 strömningar och mer än 100 olika program, däribland Rufus Wainwrights opera Prima Donna, Alexander Ekmans dansverk SHIFT | CACTI och konserten Summer Gala med Nina Stemme.

Kontakter

Presskontakt
Isak Hagen, Pressansvarig Kommunikatör, Kungliga Operan
isak.hagen@operan.se 
0736440924 

Bilder

Dokumentären 50 personer. Foto: Kungliga Operan/Arthur Ljunggren
Dokumentären 50 personer. Foto: Kungliga Operan/Arthur Ljunggren
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Operan initierar program som ska engagera fler i hållbara frågor21.4.2021 10:20:11 CEST | Pressmeddelande

I dag på FN:s dag för kreativitet och innovation har Kungliga Operan utvecklat ett program – Creativity is the key to change – tillsammans med UNDP, HEART 17 och EY Doberman. Programmet sänds på Operan Play och riktar sig till så väl unga som äldre, med målet att få fler att engagera sig i Agenda 2030:s 17 hållbarhetsmål och öka takten på förändring. Programmet inkluderar framträdanden av Anna Cecilia Meyer från Kungliga Baletten och Carl Vallin från Kungliga Hovkapellet samt ett öppningstal av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Ellen Lamm ny konstnärlig ledare för Unga på Operan15.4.2021 14:33:19 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart att Ellen Lamm blir konstnärlig ledare för Unga på Operan, Kungliga Operans avdelning för barn och unga. Ellen Lamm är ett välkänt namn inom scenkonst och har fram till idag regisserat ett 40-tal produktioner runt om i Sverige. Som frilansregissör har hon varit verksam främst på Dramaten, men också på andra institutioner som Kulturhuset/Stadsteatern, Sveriges Television och Kungliga Operan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum