Domaine Cazes, stjärnproducent i Rivesaltes, lanserar återigen två sällsynta årgångar, 1939 och 1946, ur sin unika samling
Domaine Cazes, en av de ledande producenterna i Roussillon, har funnits sedan 1895 och egendomen omfattar idag 220 hektar som sköts sedan 1997 helt enligt ekologiska och biodynamiska principer. Det gör Cazes till Frankrikes och troligen Europas största biodynamiska vinproducent. Familjen Cazes leder fortfarande företaget med den passionerade Emmanuel Cazes som ansvarig vinmakare.
Frankrikes mest inflytelserika vintidning, La Revue du Vin de France, har år 2015 utnämnt Domaine Cazes till "en riktig institution i Roussillon". Roussillonregion ligger nära den spanska gränsen, med Medelhavet i öster, Pyrenéerna i söder och Corbières bergkedjan i väster.
1939 i världen: Andra världskriget startar. Första nonstopflygningen over Nordatlanten av Guillaumet och Saint-Exupéry. Filmen ”Borta med Vinden” av Victor Fleming vinner Oscar för Bästa Film. Den franska konstnären Marc Chagall vinner Carnegie Award.
1946 i världen: General Charles de Gaulle avgår. FN håller sin första generalförsamling i London. Första filmfestival i Cannes. Edith Piaf sjunger "La Vie en Rose". Badplagget "bikini" skapas av två fransmän.
Cazes Rivesaltes 1939
Land: Frankrike, Roussillon/AOP Rivesaltes | Producent: Domaine Cazes| Druvor: Grenache Noir 100% | Alk: 15,5%vol | 75cl | Årgång 1939 | Pris: 1900kr | Antal flaskor: 24st | Art.nr: 90049 | Systembolaget webblansering: 20 oktober 2016 |
Årgång 1939 har en mycket inbjudande, rik och aromatisk doft med subtila toner av rancio (lätt oxidativ ton) i synnerhet av mörk choklad, torkad frukt, solmogna röda bär, sötkryddor och crème brûlée.
Smaken är mycket lång, rund, mjuk och söt med bra friskhet som balanserar sötman. Ljuvligt rika och aromatiska toner av kakao, torkad fikon, kirsch, smörkola och en touch av kanel och nejlika. Serveras med fördel lättkyld.
Detta söta vin avnjuts som den är eller till fruktdesserter, som crème brûlée med hallon och blåbår, clafoutis med körsbär, björnbärpaj med smuldeg och blåbärsbrownie med vispat grädde.
Druvorna kommer från kalkrika jordar i Corbières bergskedja. Direkt efter skörden pressades druvorna försiktigt och fick jäsa på tank. Jäsningen avbröts med tillsats av neutral sprit. Vinet fick ligga kvar på samma 500-liter ekfat, s.k. foudre, i nära 80 år innan försiktig filtrering och buteljering.
Tillsats av neutral sprit: torsdag 24 augusti 1939
Vinet lades på fat: tisdag 26 mars 1940
Buteljeringsdatum: fredag 6 januari 2012
Antal producerade flaskor: 597 st
Sockerhalt: 98.3 gr/L
Cazes Rivesaltes 1946
Land: Frankrike, Roussillon/AOP Rivesaltes| Producent: Domaine Cazes| Druvor: Grenache Blanc 100% | Alk : 16 % | Vol : 75cl | Årgång 1946 | Pris: 1800kr | Antal flaskor: 24st | Art.nr: 90059 | Systembolaget webblansering: 20 oktober 2016 |
Årgång 1946 har en underbar komplex och generös doft med eleganta toner av torkad eller kanderad frukt, mörk choklad, fat, rancio (lätt oxidativ ton) och kola.
Smaken är fyllig, koncentrerad, silkeslen och söt med toner av konfiterad citron, smörkola, kanderade moreller, torkad stenfrukt, citrusmarmelad och aningen mocca. Här finns en fin friskhet som balanserar den mycket långa, generösa smaken. Eftersmaken är lång, avrundad och härligt balanserad. Serveras med fördel lättkyld.
Detta söta vin avnjuts som den är eller till desserter som crema catalana, citrontarte med kanderade citronskivor, tarte tartin på karamelliserade päron och äpple, gratinerad äpple- och limepaj.
Druvorna kommer från kalkrika jordar i Corbières bergskedja. Direkt efter skörden pressades druvorna försiktigt och fick jäsa på tank. Jäsningen avbröts med tillsats av neutral sprit. Vinet fick ligga kvar på samma 500-liter ekfat, s.k. foudre, i nära 70 år innan försiktig filtrering och buteljering.
Tillsats av neutral sprit: torsdag 29 augusti 1946
Vinet lades på fat: torsdag 3 april 1947
Buteljeringsdatum: fredag 6 januari 2012
Antal producerade flaskor: 601 st
Sockerhalt:88.4 g/l
Lanseringen är via Systembolagets webbportal. Båda vinerna släpps den 20.e oktober och säljes under helgen. Det är principen först till kvarn som gäller då varorna är kvoterade på grund av den begränsade tilldelningen.
För mer information, vänligen kontakta;
Elizabeth Pezon, produktchef på Spring Wine & Spirits, tel 076-819 26 15 elizabeth.pezon@springwine.se
Nyckelord
Kontakter
Elisabeth PezonProduktchef
Tel:076-819 26 15elizabeth.pezon@springwine.seBilder
Dokument
Om
Spring Wine & Spirits AB importerar, säljer och marknadsför vin och sprit. Spring Wine & Spirits har 45 medarbetare och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri AB. Sedan starten 1995 har Spring Wine & Spirits vuxit till att bli ledande distributör av vin till Sveriges restaurangmarknad och en av de större leverantörerna av ett brett sortiment till Systembolaget. Spring Wine & Spirits representerar ett 80-tal vin- och spritproducenter på den svenska marknaden. De största varumärkena i portföljen är bland annat Cantina Zaccagnini, Piccini, Gallo, Chavin, Domaine Bousquet, Pasqua, Trapiche, LYV, Boschendal, El Coto, Frescobaldi, McPherson, Smirnoff Ice, Planteray Rum, Tamnavulin, Dalmore och Jura. På restaurang representerar de även Diageo med varumärken som Baileys, Tanqueray, Johnnie Walker mfl.
Följ Spring Wine & Spirits AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spring Wine & Spirits AB
Dubbelnyhet från Spring Village – alkoholfritt vin i smart PET-flaska29.4.2025 16:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den omåttligt populära Spring Village-serien släpper nu två nya alkoholfria viner. Ett rött på merlot och ett vitt på chardonnay som båda är lätta att matcha till mat, men förstås även gör sig utmärkt på egen hand. Alla viner i Spring Village-serien säljs i smarta förpackningar och Spring Village alkoholfria nyheter kommer i praktisk och miljövänlig PET-flaska om 375 ml. PET-flaskan lämpar sig mycket bra för utflykter eller picknick utomhus i och med att den är oerhört tålig och lätt att bära med sig. Båda vinerna lanseras i Systembolagets fasta sortiment från och med den 10 mars. Spring Village Merlot - artikelnummer: 2742, 39 kr. Spring Village Chardonnay - artikelnummer: 1946, 39 kr.
Language of Yes Grenache 2022 i tillfälligt sortiment16.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 25 april släpps 600 buteljer av Language of Yes Grenache 2022, skapad av den kultförklarade vinmakaren Randall Grahm. Randall hämtar sin inspiration från södra Frankrike och hyser en extra stor kärlek för druvorna från Rhône. I projektet Language of Yes undersöker han med minimalistisk vinifiering vad som händer när dessa druvor odlas i vingårdar längs Kaliforniens svala kust. Language of Yes Grenache visar upp druvans potential och kvalitet i ett transparent och modernt uttryck. Artikelnummer: 90123, 399 kr.
Ny etikett lyfter Smirnoff Ice Originals läskande citrussmak14.4.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Smirnoff Ice Original får en uppdaterad etikett som ännu bättre förmedlar dess rena och uppfriskande smak med fruktiga toner av mogen citron. Den nya etiketten innehåller därför gula och blå inslag, för att illustrera dryckens isande, krispiga fräschör och solgula citrus. Artikelnummer: 1731, 22,90 kr.
Exklusivt Grand Cru-släpp från Philipponnat9.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 24 april lanseras 90 respektive 48 buteljer av de legendariska prestigecuvéerna Philipponnat Clos des Goisses 2015 och Philipponnat Le Léon 2015 i Systembolagets tillfälliga webbsläpp. Vingården Clos des Goisses anses vara Champagnes bästa sluttning och har använts för odling sedan 1600-talet. I år får champagneentusiaster även möjlighet att stifta bekantskap med en annan vingårdschampagne från Grand Cru-vingården Le Léon – ett anrikt vingårdsläge i Aÿ, vid gränsen till Dizy, i hjärtat av Champagne. Le Léon och Clos des Goisses anses tillsammans utgöra själva själen i det exklusiva vinhuset Philipponnats terroir. Philipponnat Clos des Goisses 2015, artikelnummer: 92481, 3 239 kr, Philipponnat Le Léon 2015, artikelnummer: 92560, 2 599 kr.
Spring Wine & Spirits och Strange Estate lanserar återvunnet vin19.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hållbarhet och innovation är ledorden när Spring Wine & Spirits inleder ett samarbete med Strange Estate för att tillvarata och förädla överblivet vin – genom att skapa helt nya, välsmakande drycker. Under våren lanseras de första produkterna i samarbetet, där restaurangkunder får möjlighet att servera återvunnet vin i ny tappning – som läskande rosé och vit spritz på burk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum