Riksteatern

Donald Trump och Askungen på turné med Riksteatern

Dela

Darth Vader bär Jesus kors, Pippi mobbar Donald Trump och en korsning av Yoda och Mimmi Pigg dansar skiten ur alla! Otyper är performance-dans-teater för barn där stereotyper krossas och det kritiska tänkandet hyllas. Urpremiär den 3 mars i Stockholm. Av Isak Hjelmskog och Moa Möller.

Fotograf: Kalle Mattsson
Fotograf: Kalle Mattsson

I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper vill Otyper betona fantasins frihet och hylla det kritiska tänkandet. Föreställningen utgår ifrån arketypiska och populärkulturella figurer som Darth Vader, Pippi Långstrump, Mimmi pigg och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt åtsittande tvångströjor. Kostymer, prylar, språk och personligheter plockas humoristiskt isär för att sättas ihop till nya befriande kombinationer.

- Så länge populärkulturen producerar stereotypa förebilder som begränsar barnens egen fantasi och lekar, behöver någon erbjuda alternativ. Det var ur den känslan föreställningen föddes. Teater får inte bli ett museum för gamla dammiga idéer och saker, utan behöver istället öppna portarna och låta sig inspireras av vår samtid och andra konstformer, säger Isak Hjelmskog, manus och regi. Otyper vill ge den unga publiken en ovanlig teaterupplevelse där det vardagliga får bli extraordinärt i berättelser bortom det stereotypa. I arbetet med föreställningen har 7-9 åringar intervjuats om karaktärer och hur de kategoriserar. Isak Hjelmskog och Moa Möller som tillsammans skrivit manus berättar att de vill vara en hejaklack för olikheter och att de med föreställningen hoppas kunna ge barnen utrymme att fundera på vem de själva vill vara.

-Men vi vill såklart också att de tänker: ”Wow kan teater va så här; humoristiskt, euforiskt, tragiskt, långtråkigt och lättillgängligt på en och samma gång!”, säger Moa Möller, manus, scenografi och kostym.

Urpremiär 3 mars i Stockholm

Medverkande Mina Azarian Lucas Carlsson Lilja Fredrikson

Konstnärligt team Av Isak Hjelmskog och Moa Möller Regi Isak Hjelmskog Scenografi och kostym Moa Möller Koreografi Julia Kraus Dybeck Ljuddesign Elize Arvefjord Ljusdesign Holger Tistad Maskdesign Eva Rizell Dramaturg Ninna Tersman

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/otyper

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/otyper

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Fotograf: Kalle Mattsson
Fotograf: Kalle Mattsson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum