Riksteatern

Drabbande och ärlig berättelse om att växa upp med missbruk

Dela
Oscar är en personlig och innerlig berättelse om att växa upp i en familj med alkoholmissbruk. Föreställningen är baserad på en sann historia och spelar i klassrum för barn och unga. Oscar är ett samarbete mellan Riksteatern Crea och Unga Klara och spelas för både döva och hörande barn. Premiär 24 februari i Härnösand.
Illustration Parasto Backman
Illustration Parasto Backman

Varje år far över 300 000 barn i Sverige illa på grund av föräldrars drickande. Oscar var en av dem. En drabbande historia om en ung pojke som försöker hantera vardagen med en alkoholiserad mor och de män hon valt att leva med. En berättelse om familj, lojalitet, svek och ansvar. Manus är skrivet av dramatikern Erik Uddenberg och för regi står Lars Otterstedt. 

– Oscars Frendigs historia berörde mig starkt när jag hörde den första gången. På svenskt teckenspråk berättade han om hur han under tonåren såg sin mamma bli alkoholist och om hur han försvarade henne mot det fysiska våld hon utsattes för. Hans känsla av att vara ensam om att ta hand om mamma, om de vuxnas svek och om hur han till sist i vuxen ålder kunde bryta upp och frigöra sig från sin mamma och hennes beroende, säger Lars Otterstedt, regissör.

– Min förhoppning är att de barn och ungdomar som ser pjäsen, som delar samma eller liknade erfarenheter som Oscar ska känna sig sedda och hörda. Att de inte ensamma behöver bära på sina erfarenheter och att de känner sig stärkta efter föreställningen, fortsätter Lars Otterstedt.


Skådespelarna Joakim Hagelin Adeby och Robert Fransson står på scen för att berätta Oscars historia tillsammans. Joakim har senast medverkat i Riksteatern Creas Parismiddagen och Romeo och Julia på Gullbacken. För Riksteatern Crea har Robert senast medverkat i Bröderna Marx och Romeo och Julia på Gullbacken.

Oscar spelas för både döva och hörande barn, med två skådespelare som parallellt berättar historien på svenskt teckenspråk och på talad svenska. Riksteatern Crea i samproduktion med Unga Klara.

Pressvisning 21 februari i Stockholm

Premiär 24 februari i Härnösand  

 
För mer information:https://www.riksteatern.se/oscar


Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379817/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration Parasto Backman
Illustration Parasto Backman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum