Riksteatern

Dragkingen Qarl Qunt utmanar identitet och sexualitet

Dela
I Slick möter vi Sofia Södergård som sitt dragking-alterego, Qarl Qunt. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. Föreställningen som har gjort succé både hos publik och kritiker åker nu på turné med Riksteatern. Premiär 2 oktober i Skellefteå.
Foto Andreas Nilsson
Foto Andreas Nilsson

Qarl har det fastaste handslaget och tycker att få saker är bättre än att pickla grönsaker. Vi får följa med på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen.

- Drag är både underhållande och politiskt. Kings lär har funnits lika länge som queens men mer utanför rampljuset. Vi lever i en tid som präglas av en stark två-könsnorm och en stark heteronorm. Jag vill uppmuntra alla till att testa drag någon gång, åt något håll, vad händer med dig och vad händer med personerna omkring dig? Kan ens drag alterego komma till hands i vardagen?, säger Sofia Södergård. Under turnén, med dryga 20 stopp runt om i landet, belyser Sofia Södergård genom drag det vi lärt oss läsa som maskulint eller feminint och visar att det finns fler möjligheter gällande både identitet och sexualitet.

- Jag, Sofia, som har lärt mig att inte ta för mycket plats och vara till lags har många gånger haft nytta av Qarls manér. Till exempel om jag känner mig nervös eller vid en tuff löneförhandling, fortsätter Sofia Södergård.

Om Sofia Södergård Utbildad på klubb och streetdance-scenen i New York, Balettakademien Stockholm samt på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon är en av grundarna till danskompaniet P*fect som bland annat setts på Sadler’s Wells, Melodifestivalen, Dansens Hus, Juste Debout samt varit förband till Lady Gaga. Under de senaste åren har Södergård setts på scen som Jean i Fröken Julie 2.0 och ElakeMåns i Pelle Svanslös. Hon har koreograferat Familjen Kaos Slå pattarna i taket och De redan frälsta samt Angels in America på Dramaten. Nu senast koreograferade Södergård musikalen Cabaret på Den Nationale Scene i Bergen.

Slick producerades ursprungligen i samarbete med Norrlandsoperan och Dansens Hus och med stöd av Konstnärsnämnden.

Turnépremiär 2 oktober i Skellefteå.

Medverkande Sofia Södergård

Konstnärligt team Av och med Sofia Södergård Ljusdesign Tobias Hallgren, Lumination Regiöga Ulrika Malmgren Koreografiöga Tarika Wahlberg Kostymöga Felicia Kronlöf Foto Andreas Nilsson Video & projektioner Tova Nyberg Ljud Karl Lund

För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/slick

Pressbilder finns på: mediabank.riksteatern.se/blog/tag/slick

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Foto Andreas Nilsson
Foto Andreas Nilsson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum