Dramaten

Dramaten läser texter av Nobels fredspris-mottagaren Ales Bjaljatski

Dela
Dramatens koncept Dramaten.Doc sätter fokus på aktuella händelser världen. Nu presenteras de fjärde programmet för våren som blir en gestaltad läsning av de två belarusiska författarna Ales Bjaljatskis och Maksim Znaks texter. På Lilla scenen den 20 april.
Ales Bjaljatski. Pressbild.
Ales Bjaljatski. Pressbild.

Den 3 mars 2022 föll domen i Minsk och mottagaren av Nobels fredspris 2022, Ales Bjaljatski fick 10 års fängelse i sitt hemland Belarus. Hans ”brott” handlade om att försvara yttrandefriheten och mänskliga rättigheter. Advokaten Maksim Znak fick sitt tioåriga fängelsestraff redan i september 2021 för samma ”brott”. Det som förenar de båda är förhållandet till det skrivna ordet, både Ales och Maksim är författare.

Den gestaltade läsningen bygger på Ales Bjaljatskis berättelse Bjaljatski be om nåd! och Maksim Znaks bok Zekamerone. Medverkar gör skådespelarna Gunnel Fred, Duncan Green och Siham Shurafa. Översättning av Dmitri Plax, Hanna Sandborgh och Ola Wallin.

I samarbete med Svenska PEN och Ersatz förlag.

Dramaten.Doc har tidigare i vår presenterat tre program. Den 19 mars gavs en dramatiserad läsning av Den svarta nattens fånge av den kurdiske författaren och översättaren Firat Ceweri, den 18 mars en läsning av den armeniske journalisten Lika Zakarjans bok 44 dagar och den 23 februari lästes texter av den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejevs dokumentära fängelseskildring Helvetet på Paradisgatan. Den 24 maj ges ytterligare ett Dramaten.Doc. Innehåll och medverkade meddelas senare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ales Bjaljatski. Pressbild.
Ales Bjaljatski. Pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Svindel – Sara Stridsberg återvänder till Kärlekens Antarktis11.3.2024 11:42:31 CET | Pressmeddelande

Med Svindel återvänder Sara Stridsberg till sin elegi över den mördade kvinnans liv i romanen Kärlekens Antarktis. Pjäsen utspelar sig på en plats någonstans efter döden där Kristina ser tillbaka på livet som var och livet som det blev utan henne. Omkring henne rör sig mamma Raksha och pappa Ivan. Kärleken Shane. Och så barnen Valle och Solveig, som hon aldrig någonsin kan sluta att titta på. För regi står Rebecka Hemse och i huvudrollen syns Ingela Olsson. Premiär på Målarsalen den 22 mars.

Efterlängtad Liv Strömquist ger goda råd i en bisarr tid20.2.2024 10:01:47 CET | Pressmeddelande

Dramatens radarpar Liv Strömquist och Ada Berger har skapat en ny komedi med småpåvar, nyfrälsta experter och sexiga föreläsare som älskar att ge goda råd. På scen syns deras trogna ensemble från tidigare föreställningar: Sanna Sundqvist, Ana Gil de Melo Nascimento, Eric Stern och David Book, nu förstärkt med Johan Ulveson och Maia Hansson Bergqvist. Urpremiär för Liv och Död Strömquist på Stora scenen den 8 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye